«Παραδέχομαι τα γεγονότα, αλλά δεν παραδέχομαι την ενοχή μου» δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο μακελάρης της Νορβηγίας Αντερς Μπράιβικ, ο οποίος δικάζεται για τη σφαγή 77 ανθρώπων τον περασμένο Ιούλιο στη Νορβηγία. ο δικηγόρος του δήλωσε πως παρά τη συγκίνηση που εξέφρασε σε κάποια σημεία της δίκης, ο κατηγορούμενος δεν αισθάνεται τύψεις και δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.
Ο Μπράιβικ,  η δίκη του οποίου άρχισε σήμερα στο Όσλο, άκουσε με απάθεια τους εισαγγελείς να διαβάζουν τα ονόματα των θυμάτων του και να αφηγούνται, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, τη σφαγή που διέπραξε, ενώ χαμογέλασε όταν ένας από τους εισαγγελείς, ο Σβάιν Χόλντεν, υπενθύμισε το παρελθόν του.

Ο Χόλντεν έδωσε πληροφορίες για τη δράση του Μπράιβικ και τη συμμετοχή του σε διάφορες οργανώσεις από το 1995 μέχρι την ημέρα της σύλληψής του, συμπεριλαμβανομένης και της ομάδας των Ναϊτών Ιπποτών, την ύπαρξη της οποίας είχαν αμφισβητήσει οι αρχές.

Οι εισαγγελείς σκοπεύουν να παρουσιάσουν και ένα τμήμα από το μανιφέστο 1500 σελίδων του Μπράιβικ που τιτλοφορείται «Διακήρυξη Προληπτικού Πολέμου».Σε μια άλλη στιγμή της δίκης, ο Μπράιβικ δάκρυσε παρακολουθώντας το 12λεπτο προπαγανδιστικό βίντεο που είχε δημοσιοποιήσει ο ίδιος την ημέρα των επιθέσεων.

Ο Μπράιβικ άρχισε να κλαίει τη στιγμή που στο δικαστήριο προβλήθηκε η ταινία αυτή. Πρόκειται για ένα μοντάζ από φωτογραφίες και σχέδια που εικονίζουν κυρίως μουσουλμάνους εξτρεμιστές.


Απευθύνθηκε στο δικαστήριο με ναζιστικό χαιρετισμό!

Μάλιστα, ο Μπράιβικ, απευθύνθηκε στο ακροατήριο του δικαστηρίου του Όσλο με ναζιστικό χαιρετισμό.

Μόλις οι αστυνομικοί του έβγαλαν τις χειροπέδες, ο Μπράιβικ ύψωσε την δεξιά του γροθιά προς το ακροατήριο που αποτελούν, οικογένειας των θυμάτων, επιζήσαντες και δημοσιογράφοι. Ο χαιρετισμός αυτός, εξηγεί στο μανιφέστο του αντιπροσωπεύει «τη δύναμη, την τιμή και την πρόκληση απέναντι στους μαρξιστές τυράννους της Ευρώπης».Ο Μπράιβικ που δήλωσε ότι είναι συγγραφέας, τόνισε λίγο νωρίτερα πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δικαστηρίου. «Δεν αναγνωρίζω τα νορβηγικά δικαστήρια. Λαμβάνετε εντολές από πολιτικά κόμματα που υποστηρίζουν την πολυπολιτισμικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Η δίκη του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ για τη δολοφονία 77 ατόμων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, άρχισε σήμερα σχεδόν εννέα μήνες μετά το μακελειό, με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται εντός του Ιουλίου.


Αυστηρά μέτρα ασφλείας

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από Περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο όπου διεξάγεται η δίκη, είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Ο Μπράιβικ μεταφέρθηκε από τη φυλακή στο χώρο του δικαστηρίου στις 8 το πρωί.

 Η περιοχή γύρω από το δικαστήριο έχει αποκλειστεί από την αστυνομία και όλοι όσοι εισέρχονται στην αίθουσα περνούν από αυστηρό έλεγχο. Χθες Κυριακή η αστυνομία έλεγξε το κτήριο με τη συνδρομή ειδικών σκύλων, ενώ απαγορεύτηκαν οι πτήσεις μικρών αεροσκαφών πάνω από τη νορβηγική πρωτεύουσα.