Στους 51 ανέρχονται περίπου οι νεκροί από τις επιθέσεις αυτοκτονίας και τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Κυριακή στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές της χώρας. Από τις επιθέσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άμαχοι και έντεκα μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας ενώ σκοτώθηκαν και οι 36 καμικάζι Ταλιμπάν που είχαν βάλει στο στόχαστρο κυβερνητικά κτίρια, διπλωματικές αποστολές και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με τον επίσημο απολογισμό, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 75. Από αυτούς, οι 25 είναι άμαχοι και οι υπόλοιποι Αφγανοί στρατιώτες ή αστυνομικοί.

ΗΠΑ: Το δίκτυο Χακάνι πίσω από τις επιθέσεις

Οι επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώθηκαν στην Καμπούλ και σε περιοχές του ανατολικού Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκαν από μαχητές του τρομοκρατικού δικτύου Χακάνι, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το δίκτυο Χακάνι εμπλέκεται σε αυτή τη σειρά επιθέσεων», δήλωσε ο Λιτλ στους δημοσιογράφους, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις «καλά συντονισμένες».

Το δίκτυο Χακάνι, με τα ορμητήρια του στο ανατολικό Αφγανιστάν, είναι μια από τις οργανώσεις της εξέγερσης στο Αφγανιστάν με τη μεγαλύτερη δράση. Οι ΗΠΑ προσάπτουν στις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ότι αφήνουν τα μέλη του δικτύου να έχουν ορμητήρια στις περιοχές όπου ζουν οι φυλές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας απ' όπου εξαπολύουν τις επιθέσεις τους εναντίον των διεθνών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Οι αφγανικές δυνάμεις έκαναν «μια πολύ αποτελεσματική δουλειά» για να αποκρούσουν τις επιθέσεις, πρόσθεσε ο Λιτλ.

Οι επιθέσεις αυτές «δείχνουν την ανησυχία του τρομοκρατικού δικτύου και των άλλων οργανώσεων της εξέγερσης απέναντι στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Αφγανιστάν», καθώς είχαν ως στόχους διάφορους θεσμούς, μεταξύ τους το αφγανικό κοινοβούλιο.