Την ανάγκη να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των χριστιανών στις μουσουλμανικές χώρες τόνισε ο επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ.
«Δεν αρμόζει στη μεγαλοσύνη του πολιτισμού που έχει αναπτυχθεί στον τόπο μας, οι Ορθόδοξοι χριστιανοί πολίτες να πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα και οι Αρμένιοι στην Αρμενία, για να εκπαιδευτούν ως κληρικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιορμέζ

Ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων τόνισε ακόμα ότι θρησκευτικά θέματα, θέματα θρησκευτικής παιδείας όπως και τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αρμόζει να συνδέονται με οποιοδήποτε τύπου «αμοιβαιότητα».

«Το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να λυθεί λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας», τόνισε στην συνέντευξή του με τη οποία επιτέθηκε σε εκδηλώσεις εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας από τον Μέγα Μουφτή της Σαουδικής Αραβίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Today's Zaman, ο κ. Γκιορμέζ σημείωσε ότι «οι μη μουσουλμανικές κοινότητες που ζουν σε μουσουλμανικές περιοχές, έχουν εμπιστευθεί την ασφάλειά τους στους μουσουλμάνους και κανένας μουσουλμάνος δεν έχει το δικαίωμα και την εξουσία, να προδώσει αυτή την εμπιστοσύνη».