current views are: 1

17 Απριλίου 2012
Δημοσίευση07:31

Μπράιβικ: Ήμουν σε νόμιμη άμυνα

Δεν εχουν τελειωμό οι “εντυπωσιακές” ατάκες του μακελάρη της Νορβηγίας, ο οποίος δικάζεται σήμερα για τη σφαγή 77 ανθρώπων στις 22 Ιουλίου 2011 στο Οσλο.

Δημοσίευση 07:31’
αρθρο-newpost

Δεν εχουν τελειωμό οι “εντυπωσιακές” ατάκες του μακελάρη της Νορβηγίας, ο οποίος δικάζεται σήμερα για τη σφαγή 77 ανθρώπων στις 22 Ιουλίου 2011 στο Οσλο.

Δεν εχουν τελειωμό οι “εντυπωσιακές” ατάκες του μακελάρη της Νορβηγίας, ο οποίος δικάζεται σήμερα για τη σφαγή 77 ανθρώπων στις 22 Ιουλίου 2011 στο Οσλο. Ο Μπράιβικ, σε δήλωση που είχε ετοιμάσει για το δικαστήριο υποστήριξε μεταξύ άλλων πως ενήργησε “ευρισκόμενος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης” και συνέχισε ότι σκότωσε “στο όνομα του λαού μου, του πολιτισμού και της χώρας μου. Ζητώ λοιπόν την αθώωσή μου”. 
 
Στη δήλωση αυτή, ο 33χρονος ακροδεξιός τόνισε: «Πραγματοποίησα την πλέον καλοσχεδιασμένη και θεαματική πολιτική επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Ο Μπράιβικ αναμένεται να καταθέτει τις επόμενες πέντε ημέρες.

Λίγο νωρίτερα, το δικαστήριο απάλλαξε των καθηκόντων του έναν από τους εθελοντές πολίτες που είχαν αναλάβει βοηθοί των δύο δικαστών, κρίνοντας πως δεν είναι αμερόληπτος, αφού μια ημέρα μετά την σφαγή είχε δηλώσει πως πρέπει να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Μπράιβικ. Η εξαίρεσή του δεν θα οδηγήσει σε κακοδικία.

Σήμερα ο Μπράιβικ προσήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει, κατά την δεύτερη ημέρα της δίκης του, απευθύνοντας και πάλι ναζιστικό χαιρετισμό.

Το κατηγορητήριο αναφέρει με λεπτομέρειες πως ο Μπράιβικ πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε περιοχή με κυβερνητικά κτίρια του Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, και πως σκότωσε 69 ανθρώπους σε νησί όπου κατασκήνωναν μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος κοντά στην πρωτεύουσα.


σχετικα αρθρα