current views are: 1

17 Απριλίου 2012
Δημοσίευση12:43

Ναπολιτάνο: «Τα κόμματα και η πολιτική δεν είναι το βασίλειο του κακού»

Ασπίδα προς τα κόμματα της Ιταλίας όρθωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά από σειρά σκανδάλων που πλήττουν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Δημοσίευση 12:43’
αρθρο-newpost

Ασπίδα προς τα κόμματα της Ιταλίας όρθωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά από σειρά σκανδάλων που πλήττουν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Ασπίδα προς τα κόμματα της Ιταλίας όρθωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, μετά από σειρά σκανδάλων που πλήττουν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. «Τα κόμματα και η πολιτική δεν είναι το βασίλειο του κακού, των εγωιστικών υπολογισμών και της διαφθοράς. Η σήψη υπάρχει και υπήρχε ανέκαθεν και πρέπει να την ξεριζώσουμε. Ας μην ξεχνάμε, όμως, τα τόσα παραδείγματα πολιτικής εντιμότητας και σοβαρότητας του παρελθόντος, όπως και της σημερινής εποχής», τόνισε ο Ναπολιτάνο.

«Πρέπει να καθορισθούν κανόνες διαφάνειας και δημοκρατικότητας για τη λειτουργία των κομμάτων και κατάλληλοι μηχανισμοί για τη χρηματοδότησης της λειτουργίας τους», προειδοποιεί ο Ιταλός Πρόεδρος, ο οποίος ζητά την έγκριση νέου νόμου που να προβλέπει πιο δεσμευτικούς κανόνες για τα καταστατικά των πολιτικών κομμάτων.

Η δήλωση του Ιταλού Προέδρου, θεωρείται μια έμμεση αναφορά στα σκάνδαλα υπεξαίρεσης που ξέσπασαν πρόσφατα στη χώρα και τα οποία αφορούν τόσο τη Λέγκα του Βορρά, όσο και το κεντρώο κόμμα «Μαργαρίτα».

Σε δημόσια παρέμβασή τους, οι ηγέτες των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, Πιερλουίτζι Μπερσάνι (κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα), Αντζελίνο Αλφάνο (μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας) και Πιερφερντινάντο Καζίνι (κεντρώο κόμμα Udc) τονίζουν ότι «η οριστική και γενική κατάργηση της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων, η οποία έχει ήδη περισταλεί σημαντικά, θα αποτελούσε θανάσιμο λάθος».

Η δυσπιστία και η απογοήτευση των Ιταλών, σε ό,τι αφορά την έντιμη χρήση των δημοσίων κονδυλίων, βρίσκεται σε επίπεδα- ρεκόρ, που μπορούν να παραλληλισθούν με την εποχή της δικαστικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» του Αντόνιο ντι Πιέτρο η οποία είχε ξεκινήσει πριν δύο, ακριβώς, δεκαετίες.


σχετικα αρθρα