Μολυσμένο νερό ήπιαν τουλάχιστον 150 μαθήτριες σε γυμνάσιο του βορείου Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να δηλητηριαστούν. Οι  τοπικές αρχές επιρρίπτουν την ευθύνη σε συντηρητικούς κύκλους που στέκονται αντίθετοι με την εκπαίδευση των γυναικών.
«Είμαστε 100% σίγουροι ότι το νερό που ήπιαν μέσα στις τάξεις ήταν δηλητηριασμένο. Είναι δουλειά είτε αυτών που διαφωνούν με την εκπαίδευση των κοριτσιών είτε έργο ανεύθυνων ατόμων», είπε ο Τζαν Μοχάμαντ Ναμπιζάντα, ο εκπρόσωπος του γραφείου εκπαίδευσης της επαρχίας Ταχάρ.

Πονοκέφαλοι και στομαχικές διαταραχές  είναι τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι μαθήτριες που ήπιαν το μολυσμένο νερό.

Τουλάχιστον 150 μαθήτριες, παραμένουν για νοσηλεία καθώς η κατάστασή τους κρίθηκε σοβαρή, ενώ οι υπόλοιπες  επέστρεψαν στα σπίτια τους αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Από το 2001, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, οι οποίοι απαγόρευαν στα κορίτσια να φοιτούν στα σχολεία, οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν επιστρέψει στα θρανία, ιδίως στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

 Κατά διαστήματα όμως σημειώνονται επιθέσεις εναντίον των κοριτσιών, των δασκάλων και των ίδιων των σχολείων, συνήθως στα νότια και τα ανατολικά της χώρας που θεωρούνται πιο συντηρητικές περιοχές και όπου οι Ταλιμπάν χαίρουν μεγαλύτερης υποστήριξης.