Σφίγγει ο κλοιός γύρο από τη Βόρεια Κορέα, με τη Διεθνή Κοινότητα να πιέζει ολοένα και περισσότερο τη χώρα να μην προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή.
Το  Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενίσχυσε τις κυρώσεις κατά της Βορείου Κορέας μετά την εκτόξευση του πυραύλου, ενώ η Πιονγιάνγκ από την πλευρά της διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί τους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για τον έλεγχο του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου.

Υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις του 2006 και του 2009, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε τη Δευτέρα την ανανέωση των κυρώσεων. Ζήτησε, μάλιστα, από την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ να συμπληρώσει και να αποσαφηνίσει τον κατάλογο των προσώπων και θεσμών κατά των οποίων επιβάλλονται οι κυρώσεις αυτές.

Στη διακήρυξη που υιοθετήθηκε ομόφωνα -υπέρ αυτής ψήφισε και η Κίνα, παραδοσιακός σύμμαχος της Πιονγιάνγκ- το Συμβούλιο καταδικάζει την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 1718 και 1874» οι οποίες απαγορεύουν οποιαδήποτε πυρηνική ή βαλλιστική δραστηριότητα από τη Β.Κορέα.

Στο μεταξύ, απέρριψε η  Βόρεια Κορέα την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θεωρεί ότι «καταπατά το νόμιμο δικαίωμα της χώρας να εκτοξεύσει έναν δορυφόρο», αναφέρει το βορειοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, την οποία μετέδωσε το βορειοκορεάτικο πρακτορείο KNCA.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λένε οι ΗΠΑ

Ενδεικτικές του προβληματισμού  που επικρατεί αναφορικά με βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι και οι δηλώσεις του επικεφαλή της επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης του Ειρηνικού (USPACOM) ναύαρχου Σάμουελ Λοκλίαρ, ο οποίος τόνισε  οι ΗΠΑ αναλογίζονται «όλες τις [διαθέσιμες] επιλογές» προκειμένου να αποθαρρύνουν τη Βόρεια Κορέα από την πραγματοποίηση μίας πυρηνικής δοκιμής».

«Μπορώ να σας πω ότι, με τη συμμαχία, κοιτάμε συνεχώς όλες τις επιλογές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος Λοκλίαρ, αποφεύγοντας όμως να αποκαλύψει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον θα «επεδίωκε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική επιχείρηση».

Καθ’ αυτόν το τρόπο, ο αμερικανός αξιωματικός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν μία στοχευμένη αεροπορική επίθεση ώστε να αποτρέψουν μία πυρηνική δοκιμή.