Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ξεκάθαρος σήμερα το πρωί όταν απέρριψε σε περίπτωση εκλογής του να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική σύμφωνα με τις λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας. Στις προβλέψεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του 2013. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ προέβλεψε ότι θα περιορισθεί στο 1% σε ελαφρά υψηλότερο επίπεδο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (0,9%), αλλά πίσω από τη γερμανική οικονομία (1,5%), πρώτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης και κύριο εταίρο της Γαλλίας. 

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter δήλωσε ότι δεν θα προσαρμόσει την πολιτική του στις προβλέψεις του ΔΝΤ.

«Τι λέει σήμερα το ΔΝΤ; Ότι στην Ευρώπη, που έχει τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στον κόσμο, μία ύφεση το 2012 και τα μέτρα λιτότητας, εάν εφαρμοσθούν, θα επιβαρύνουν περαιτέρω όχι μόνο τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά ακόμη περισσότερο δεν θα επιτρέψουν την ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης», τόνισε ο Ολάντ.

«Και με ρωτάτε εάν θα υπερθεματίσω ως προς τη λιτότητα; Ε, όχι», πρόσθεσε και επιτέθηκε στο Νικολά Σαρκόζι επισημαίνοντας ότι «εάν ο απερχόμενος πρόεδρος επανεκλεγεί θα έχουμε αναιμική ανάπτυξη, διότι τίποτε δεν θα αλλάξει».

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι στο όνομα την αναγκαίας μείωσης των ελλειμμάτων, θα εφαρμοσθούν πολιτικές που επιβαρύνουν τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης και δεν θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους», συνέχισε ο Ολάντ.

Αξίζει να σημειωεί ότι τόσο ο Νικολά Σαρκοζί, όσο και ο Φρανσουά Ολάντ έχουν εκπονήσει τα οικονομικά τους προγράμματα με στόχο την ανάταξη των δημοσιονομικών μεγεθών επί της υπόθεσης ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας θα είναι 1,7% το 2013 και 2% κατά το ελάχιστο από το 2014 και μετά.