«Είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα της Παλαιστίνης, προκειμένου να υπάρξει η πολυπόθητη ειρήνη στην περιοχή και να μπούμε στο δρόμο της ανάπτυξης», τόνισε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ σε πανηγυρική του ομιλία ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από το Ισραήλ, να σταματήσει τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών και να προσέλθει στις νέες ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για την άμεση και οριστική επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος λέγοντας: «Δύο ανεξάρτητα κράτη, το ένα πλάι στο άλλο, με μία ανεξάρτητη βιώσιμη Παλαιστίνη, στα αναγνωρισμένα της σύνορα, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και παράλληλα εγγυήσεις για το Ισραήλ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ετσι θα επιτευχθεί και θα διασφαλισθεί η ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του Αραβικού κόσμου και με τις παρεμβάσεις μας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, δείχνουμε στο Ισραήλ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κι άλλο, για να λυθεί το παλαιστινιακό πρόβλημα».

«Πολλοί λαοί, μία γειτονία και κοινό μέλλον για όλους, είναι το όραμα μας για την ευρύτερη περιοχή» είπε ακόμα.

Σχολιάζοντας την Αραβική Άνοιξη τόνισε ότι «ο αραβικός κόσμος ξύπνησε και είναι έτοιμος ν' αδράξει τις προκλήσεις, για την μετάβαση στη δημοκρατία», αλλά επέστησε και την προσοχή στους ευρωβουλευτές ότι «υπάρχουν εξωτερικοί παράγοντες που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την αστάθεια και τις εσωτερικές συγκρούσεις που υπάρχουν ακόμη σε ορισμενες αραβικές χώρες».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα υποστήριξε ότι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς και τις οικονομίες των αραβικών κρατών, όπου οι στρατιές των ανέργων νέων αριθμούν πολλά εκατομμύρια.