Φόβους για πιθανή απελεύθερωση του αρχιεπίσκοπου Μακάριου το 1956 από τον τόπο εξορίας του, τις Σεϋχέλλες, εξέφραζαν απόρρητα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν σήμερα από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, έγγραφα που κρατούνταν ως επτασφράγιστο μυστικό και δημοσιοποιήθηκαν μετά από προσφυγή των πρώην βρετανικών αποικιών στο Διεθνές Δικαστήριο.
 Σύμφωνα με τα έγγραφα, το Υπουργείο Αποικιών της Βρετανίας προγραμμάτιζε την εξορία του Αρχιεπισκόπου στις Σεϋχέλλες, λίγους μήνες μετά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του ΕΟΚΑ και μάλιστα προσπαθούσε να αλλάξει τη νομοθεσία προκειμένου να "απαλύνει" τον όρο "πολιτικός κατάδικος" και να το αντικαταστήσει με τον όρο "πρόσωπα που απελάθηκαν από την Κύπρο".

Οι Βρετανοί όμως εξέφραζαν φόβους για πιθανή απελευθέρωση του Μακαρίου από τις Σεϋχέλλες και μάλιστα από τον Ελληνικό Στρατό, αφού όπως υποστήριζαν οι Βρετανοί η Ελλάδα είχε το καλύτερο τύπο υποβρυχίου για τις ακτές του νησιού όπου θα κρατούνταν από ο Μακάριος.

Το Βασιλικό Ναυτικό όμως δήλωνε "παρών" καθώς υποστήριζε ότι υπήρχαν πλοία στον Ινδικό Ωκεανό, έτοιμα για κάθε επιχείρηση.

Αρνήθηκε να συζητήσει για συνταγματικές αλλαγές ο Μακάριος

Σε άλλο έγγραφο, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος φέρεται να αρνείται πεισματικά την όποια συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές στην Κύπρο, καθώς σε επίσημη ανακοίνωση του τόνισε ότι δεν μπορεί να συζητήσει το οτιδήποτε όσο βρίσκεται στην εξορία.

"Νοιώθω ότι δεν μπορεί να διεξαχθούν επωφελείς διαβουλεύσεις ή ανταλλαγή απόψεων μέσα σε μια ατμόσφαιρα κράτησης μου", είχε πει ο Μακάριος.

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι λόγοι άρνησης του Μακάριου είχαν να κάνουν κυρίως με το φόβο για το πώς θα υποδεχόταν ο Ελλαδικός τύπος την όποια συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές, αλλά και για το γεγονός ότι είχαν διαταραχθεί οι σχέσεις με τους δύο συνεξόριστους του, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας και τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, ανάμεσα στους τρεις άνδρες υπήρχε αμοιβαία δυσπιστία και ο Μακάριος φοβόταν πως θα έδινε την εντύπωση πως θα τους πρόδιδε συμβιβαζόμενος χωρίς αυτοί να το ξέρουν.


Με πληροφορίες από το sigmalive