Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για «ανειλικρίνεια» καθώς εξακολουθεί να βομβαρδίζει τους εξεγερμένους παρά την εφαρμογή της εκεχειρίας, και προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα θα προχωρήσει σε «επόμενα βήματα», αν δεν σταματήσουν αυτές οι επιθέσεις. «Πρόκειται για ακόμη μια ένδειξη της προφανούς, αλλά της όχι εντελώς αναπάντεχης ανειλικρίνειας του καθεστώτος Άσαντ όταν δεσμεύθηκε να συμμορφωθεί με τους όρους του σχεδίου Άναν, την εκεχειρία και την απομάκρυνση» του στρατού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για τα επόμενα βήματα, αλλά θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τους Σύρους να (…) επιτρέψουν στον συριακό λαό να απελευθερωθεί από την κυβερνητική βία, αλλά και να έχει την ελευθερία να αποφασίσει το μέλλον του», πρόσθεσε ο Κάρνεϊ.

Πιέσεις και από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή, και ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε Άσαντ να ανακαλέσει τα άρματα μάχης στους στρατώνες ώστε να αποδείξει ότι η κυβέρνησή του εφαρμόζει πλήρως το σχέδιο ειρήνευσης του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

«Αν δεν επιστρέψουν τα άρματα μάχης στους στρατώνες, δεν μπορούμε να πούμε ότι το σχέδιο έξι σημείων εφαρμόζεται», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

 Πηγή: tovima.gr