Συνθήκες πόλωσης έως διάσπασης επικρατούν από το απόγευμα στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), όπου ο πρόεδρος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου όρισε τη νέα σύνθεση της δεκαπενταμελούς Κεντρικής Διοικητικής Επιτροπής, ενώ στελέχη τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν, κατάφεραν να συγκαλέσουν την Κομματική Συνέλευση η οποία, παρά την αντίθεση γνώμη του προέδρου, έλαβε απόφαση για έκτακτο καταστατικό συνέδριο.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν διαμορφωθεί δύο πόλοι στο κόμμα. Η μία δεν αναγνωρίζει τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Διοικητικής Επιτροπής (ΚΔΚ) και η άλλη δεν αναγνωρίζει την απόφαση περί συνεδρίου.

Όλα ξεκίνησαν μετά την προειδοποίηση του εισαγγελέα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου προς το κόμμα, να εκλέξει την ΚΔΚ με βάση το νέο καταστατικό. Ο εισαγγελέας σημείωσε πάντως ότι αυτό δεν προϋποθέτει την πραγματοποίηση συνεδρίου. Το μεσημέρι, η ομάδα που ελέγχει ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οντέρ Σαβ και θεωρείται "παλαιοκομματικός" κατάφερε να συγκαλέσει την κεντρική Επιτροπή, η οποία συνήλθε με 61 μέλη επί συνόλου 81 και δίχως την παρουσία του προέδρου Κ. Κιλιτσντάρογλου. Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε την πραγματοποίηση έκτακτου καταστατικού συνεδρίου στις 27-28 Νοεμβρίου. Σε δηλώσεις του ο Σαβ χαρακτήρισε "πειθαρχικό παράπτωμα" την πράξη του Κιλιτσντάρογλου να ορίσει τη νέα σύνθεση της ΚΔΚ και είπε πως η παλιά σύνθεση είναι αυτή που έχει ισχύ. Πρόσθεσε ότι αύριο θα προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Άνευ προηγουμένου σκληρά ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Κιλιτσντάρογλου σε σχετικές δηλώσεις που έκανε, φτάνοντας στο σημείο να πει "εμείς γκρεμίσαμε την αυτοκρατορία του τρόμου μέσα στο κόμμα και στόχος μας είναι τώρα να γκρεμίσουμε την αυτοκρατορία του τρόμου στην Τουρκία", εννοώντας την κυβέρνηση Ερντογάν. Όσο για τα εσωκομματικά, ο Τούρκος πολιτικός εννοούσε τον προκάτοχό του Ντενίζ Μπαϊκάλ, αλλά και τον θεωρούμενο "παλαιοκομματικό" Οντέρ Σαβ.

Ο Κιλιτσντάρογλου είπε πως "το ΡΛΚ εδώ και 53 χρόνια δεν έχει αναλάβει την εξουσία και δεν θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τέτοια πράγματα". Αναφερόμενος στον Σαβ, είπε "οι καρέκλες δεν είναι για να κάθονται οι άνθρωποι επ' αόριστον" και υπογράμμισε τα εξής; "Εγώ αντλώ δύναμη από τα λαό. Όσοι αντλούν δύναμη από άλλα μέρη, δεν θα πρέπει να είναι στο κόμμα αυτό".

Όλα δείχνουν ότι οι θεαματικές εξελίξεις θα μονοπωλήσουν για αρκετές μέρες την επικαιρότητα, τη στιγμή που απομένουν οκτώ μήνες για τις βουλευτικές εκλογές.