Προκαταρκτική συμφωνία για την ανάπτυξη των παρατηρητών του ΟΗΕ προς επιτήρηση της εφαρμογής της εκεχειρίας υπεγράφη την Πέμπτη ανάμεσα στη Συρία και τα Ηνωμένα Έθνη, με την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός θα γίνει σεβαστή από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Εκπρόσωπος του μεσολαβητή Κόφι Ανάν υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας που υπεγράφη, ωστόσο τόνισε ότι η διαδρομή προς την ομαλότητα είναι μακρά.

Η συμφωνία καλύπτει το πλαίσιο δραστηριοτήτων των παρατηρητών και τις δεσμεύσεις που απορρέουν για το καθεστώς Άσαντ. Το σχετικό κείμενο υπεγράφη στη Δαμασκό από τον Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Φάισαλ αλ-Μέκνταντ, ο οποίος εκπροσωπεί τη Συρία, και έναν εκπρόσωπο της διεύθυνσης επιχειρήσεων του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης.

Περισσότερους παρατηρητές του ΟΗΕ στη Συρία ζητά ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, την αποστολή περισσότερων παρατηρητών στη Συρία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Όπως δήλωσε ο Ζιπέ, ο ΟΗΕ θα χρειαζόταν τουλάχιστον 300 έως 400 παρατηρητές ώστε να παρατηρεί με επάρκεια την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Ο Ζιπέ, σε δηλώσεις του λίγο πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι υπουργών Εξωτερικών των «Φίλων της Συρίας»,  είπε ότι η ομάδα αυτή πρόκειται να συζητήσει σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και προβλημάτων εάν το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν αρχίσει να εφαρμόζεται.

Συνεχίζεται η ανθρωπιστική κρίση

Εξάλλου, συνεχίζεται η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, αφού σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες που εγκατέλειψαν  τη χώρα για να βρουν καταφύγιο στις γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ιράκ, ανέρχονται συνολικά στους 55.000.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, τουλάχιστον 12.500 πρόσφυγες προσέφυγαν στην Ιορδανία.

Την ίδια στιγμή,  σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η διεύθυνση αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (Afad) της τουρκικής κυβέρνησης, περίπου 1.500 σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα τους μέσα σε μία εβδομάδα από την κήρυξη της εκεχειρίας, με αποτέλεσμα στο σύνολό τους να μειωθούν στους 23.558 από περίπου 25.000.