Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα αμφιλεγόμενη συμφωνία που δίνει πρόσβαση στις ΗΠΑ σε προσωπικά στοιχεία επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων.

Με 409 ψήφους έναντι 226 και 33 αποχές, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να επιτρέψουν στο αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των επιβατών (Passenger Name Record - PRN).

Οι υποστηρικτές του σχεδίου ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ζωτικής σημασίας βήμα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ οι πολέμιοί του λένε ότι μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων των επιβατών.

Τα δεδομένα περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου και πιστωτικής κάρτας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και ευαίσθητες πληροφορίες όπως φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, θρησκευτικές πεποιθήσεις ή δεδομένα που αφορούν στην υγεία και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί επισήμως μέχρι τις 26 Απριλίου 2012 από όλους τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως προβλέπεται, σε περίπτωση κατάχρησης, το πρόσωπο του οποίου τα προσωπικά δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία και χρησιμοποιηθεί με τρόπο που δεν συνάδει με τη συμφωνία μπορεί να ασκήσει προσφυγή, αλλά με βάση το αμερικάνικο δίκαιο, όχι το ευρωπαϊκό.

Η συμφωνία αφορά αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ και ΗΠΑ και προβλέπει ότι τα δεδομένα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησής του, αλλά και διασυνοριακών εγκλημάτων που επισείουν ποινή κάθειρξης άνω των τριών ετών.

Πηγή: naftemporiki.gr