Το ειρηνευτικό σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της κρίσης στη Συρία είναι η τελευταία ελπίδα για τη χώρα και υπογραμμίζουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βοηθήσουν να πετύχει.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων επισημαίνουν ότι «κάθε μέρα που περνάει δεκάδες νέοι Σύροι άμαχοι πεθαίνουν».

«Δεν είναι τώρα καιρός για να υπεκφεύγουμε. Είναι καιρός για δράση. Μολονότι εύθραυστη, η αποστολή [του Κόφι Ανάν] είναι μια τελευταία ελπίδα».

Οι «Φίλοι της Συρίας», στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, υπόσχονται ότι θα κάνουν τα πάντα για να διασφαλίσουν την επιτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου που εισηγήθηκε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν. «Αν δεν συμβεί αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες επιλογές», συνεχίζει το προσχέδιο.

Τα μέλη της συνόδου επισήμαναν ότι οι «Φίλοι της Συρίας» θέλουν να δοθούν στους παρατηρητές όλα τα απαραίτητα μέσα για να ολοκληρώσουν επιτυχώς την αποστολή τους, όπως σύγχρονος εξοπλισμός που θα τους επέτρεπε να διασφαλίσουν την επιτήρηση της χώρας. Εκφράζουν επίσης ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις γειτονικές χώρες και δεσμεύονται να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια κάθε είδους.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επανέφερε μάλιστα το ενδεχόμενων νέων κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας αν η Συρία δεν επιτρέψει την ανάπτυξη μιας ικανοποιητικής αποστολής παρατηρητών στη χώρα.

Πηγή: in.gr 

Σχετικό θέμα: Υπεγράφη από τη Συρία η συμφωνία για την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ
TAGS