Υπό κανονικές συνθήκες «είμαι ένας πολύ καλός άνθρωπος» ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο, στην πέμπτη μέρα της δίκης του, ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος δικάζεται για το θάνατο 77 ανθρώπων πέρυσι στη Νορβηγία, επιμένοντας να του αποδοθεί ποινική ευθύνη για τις πράξεις του. «Δεν αποτελώ ψυχιατρική περίπτωση και έχω ποινική ευθύνη», τόνισε ο Μπράιβικ. «Οταν βλέπει κανείς κάτι τόσο ακραίο, μπορεί να σκεφτεί ότι είναι μια τρέλα, όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον πολιτικό εξτρεμισμό και την τρέλα με την κλινική έννοια του όρου» είπε.

Κατά την έναρξη της δίκης την Δευτέρα, ο 33χρονος παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος.
Χθες Πέμπτη, ο Μπρέβικ κατέθεσε στο δικαστήριο με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το πώς είχε σχεδιάσει την επίθεσή του που είχε, μάλιστα, στόχο τον θάνατο περισσοτέρων από 77 ανθρώπων.

«Ο στόχος δεν ήταν να σκοτώσω 69 ανθρώπους. Ο στόχος ήταν τους σκοτώσω όλους», είπε ο Μπρέιβικ στο δικαστήριο.
Κατέθεσε ότι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος παίζοντας on line παιγνίδια όπως το World of Warcraft, στην διάρκεια της κατ' αντιπαράσταση εξέτασής του από τον εισαγγελέα για τα οικονομικά του το 2006, περιλαμβανομένων των αποτυχημένων επενδύσεών του, αλλά και για το ότι φέρεται να ήταν μέλος των Ελευθεροτεκτόνων.

Ο καθ' ομολογία του δράστης του μακελειού με 77 θύματα την περασμένη χρονιά κατέθεσε ότι «προετοιμαζόταν» διανοητικά και «ψυχολογικά» από το 2006 για τις επιθέσεις, παίζοντας ηλεκτρονικά παιγνίδια, και ότι αφιέρωσε έναν ολόκληρο χρόνο σε αυτό, παίζοντας αδιάκοπα -17 ώρες την Πρωτοχρονιά του 2010-2011.

Εξήγησε ότι προετοιμαζόταν για μια «επιχείρηση αυτοκτονίας», και για το πώς θα επιζούσε από μια πιθανή ένοπλη αντίδραση της αστυνομίας μετά την πυροδότηση μιας βόμβας στο Όσλο.

Εάν δεν του αποδοθούν ποινικές ευθύνες, ο Μπράιβικ κινδυνεύει με ισόβιο εγκλεισμό σε ψυχιατρείο. Εάν κριθεί ποινικά υπεύθυνος αντιμετωπίζει ποινή 21ετούς κάθειρξης, η οποία θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί.