Γερμανία: Επανέρχονται οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι


Την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για διάστημα 30 ημερών, με απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων, εισηγούνται οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και Κλοντ Γκεάν, σε κοινή επιστολή τους από τις 17 Απριλίου, με παραλήπτη τη δανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιστολή επαναφέρει το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Συνθήκης Σένγκεν, σε κατεύθυνση ωστόσο εντελώς διαφορετική από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προτείνει την κατ΄έξαίρεση άσκηση εσωτερικών συνοριακών ελέγχων για διάστημα πέντε ημερών, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των Βρυξελλών. Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με την προεδρία, δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ την Sueddeutsche Zeitung, η μεταρρύθμιση της Συνθήκης Σένγκεν κρίνεται απαραίτητη, «επειδή τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε αυξημένη δυσκολία στη φύλαξη των νοτίων και ανατολικών εξωτερικών συνόρων, ενώ προπάντων η Ελλάδα είναι υπερβολικά επιβαρυμένη και δεν μπορεί να ανακόψει την εισροή παράνομων μεταναστών».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο