Την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για διάστημα 30 ημερών, με απόφαση των εθνικών κυβερνήσεων, εισηγούνται οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και Κλοντ Γκεάν, σε κοινή επιστολή τους από τις 17 Απριλίου, με παραλήπτη τη δανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επιστολή επαναφέρει το ζήτημα της μεταρρύθμισης της Συνθήκης Σένγκεν, σε κατεύθυνση ωστόσο εντελώς διαφορετική από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προτείνει την κατ΄έξαίρεση άσκηση εσωτερικών συνοριακών ελέγχων για διάστημα πέντε ημερών, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των Βρυξελλών. Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με την προεδρία, δεν αναμένεται να ληφθεί πριν από τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ την Sueddeutsche Zeitung, η μεταρρύθμιση της Συνθήκης Σένγκεν κρίνεται απαραίτητη, «επειδή τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκε αυξημένη δυσκολία στη φύλαξη των νοτίων και ανατολικών εξωτερικών συνόρων, ενώ προπάντων η Ελλάδα είναι υπερβολικά επιβαρυμένη και δεν μπορεί να ανακόψει την εισροή παράνομων μεταναστών».