Την ενίσχυση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία ζήτησε η Μόσχα μέσω του υπουργού  Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού. Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που απαιτείται για να εγκριθεί η αύξηση του μεγέθους της αποστολής των παρατηρητών, θα έπρεπε ταυτόχρονα να καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση να παύσουν πυρ και να διαπραγματευτούν για την επίλυσή της, όπως καλεί το ειρηνευτικό σχέδιο που προώθησε ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν, είπε ο Λαβρόφ.

«Υπάρχει η επιθυμία, στη Συρία και εκτός αυτής, να εμποδιστεί η εφαρμογή του σχεδίου Άναν. Επομένως πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποστηριχθεί ο ειδικός απεσταλμένος» είπε ο ρώσος υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία είναι σύμμαχος του συριακού καθεστώτος επί δεκαετίες και η Δαμασκός είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών όπλων. Η Ρωσία ως κράτος-μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, μπορεί να εμποδίσει, με το βέτο το οποίο διαθέτει, αποφάσεις του Συμβουλίου όπως μία ενδεχόμενη επέμβαση στη Συρία.