Ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Χασάν αλ Μπεσίρ τόνισε πως η χώρα του δεν δέχεται τα χρήματα του Νοτίου Σουδάν και απείλησε πως θα κρατήσει κλειστούς τους αγωγούς μεταφοράς του πετρελαίου από το Νότο, καθώς οι συρράξεις σε μία διαφιλονικούμενη περιοχή συνεχίζονται.

«Δεν δεχόμαστε δασμούς μεταφοράς από το πετρέλαιο του Νοτίου Σουδάν και δεν πρόκειται να ανοίξουμε τους πετρελαιαγωγούς. Δεν πρόκειται να υπάρξει πετρέλαιο από το Νότιο Σουδάν που θα περάσει από την αγνή μας χώρα, έτσι ώστε ούτε ένα δολάριο να μη φθάσει στους εγκληματίες αυτούς», τόνισε ο Μπεσίρ σε ομιλία του ενώπιον ενός πολυάριθμού πλήθους στο Χαρτούμ.

Παράλληλα, ο Νοτιοσουδανικός στρατός ανακοίνωσε απόψε πως τα στρατεύματά του εξακολουθούν να βρίσκονται στη διαφιλονικούμενη παραμεθόριο περιοχή Χέγκλιγκ και πως δεν προτίθενται να την εγκαταλείψουν παρά μόνον εάν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η Τζούμπα, δηλαδή να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από τους Σουδανούς.

Ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος Σάλβα Κιρ είχε ανακοινώσει νωρίτερα την άμεση αναδίπλωση των δυνάμεών του από το Χέγκλιγκ, αναφέροντας πως η αποχώρηση θα έχει ολοκληρωθεί εντός τριημέρου.

Πηγή: naftemporiki.gr