Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους προεδρικούς υποψηφίους στη Γαλλία αφού αύριο Κυριακή αναμετρώνται στον πρώτο γύρο που θα δώσει το εισιτήριο για την τελική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου.  Οι προεδρικές εκλογές του 2012 έχουν ξεκάθαρο φαβορί, τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, τον Φρανσουά Ολάντ.
Ο νυν πρόεδρος, και πάλαι ποτέ «τρομερό παιδί» της ευρωπαϊκής δεξιάς Νικολά Σαρκοζί, παρά την απέλπιδα προσπάθεια που έκανε, δεν δείχνει αυτήν τη στιγμή να μπορεί να ανακόψει το ρεύμα υπέρ του σοσιαλιστή υποψηφίου, που ετοιμάζει βαλίτσες για τα Ηλύσια Πεδία, έπειτα από 17 χρόνια κυριαρχίας της Κεντροδεξιάς. Το newpost.gr σκιαγραφεί τα προφίλ των υποψηφίων.


Νικολά Σαρκοζί (Union pour un Mouvement Populaire, UMP): Η εξουσία φτάνει προς το τέλος.

O συντηρητικός Σαρκοζί εξελέγη το 2007 και αν επαληθευθούν οι προβλέψεις δεν θα καταφέρει να επανεκλεγεί, αφού εκτός από το γεγονός ότι είναι σταθερά πίσω από τον Ολάντ στις δημοσκοπήσεις ήρθαν και αποσκιρτήσεις κορυφαίων στελεχών του που ψηφίζουν τον αντίπαλο σοσιαλιστή υποψήφιο. Η υποστήριξη του κεντροδεξιού Σιράκ προς τον Ολάντ είναι το μεγαλύτερο χτύπημα. Παράλληλα η δεξιά στροφή που ακολούθησε προεκλογικά δεν φαίνεται να του βγαίνει, ενώ φαίνεται πως πληρώνει τον παθητικό ρόλο στην πολιτική σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Σαρκοζί απειλεί με την «πολιτική της κενής καρέκλας» για να προωθήσει τις θέσεις του στην Ε.Ε., εάν επανεκλεγεί. Παράλληλα, θέτει τις προσπάθειές του για την διάσωση του ευρώ ως έναν από τους βασικούς προεκλογικούς του άξονες. Η θητεία του Σαρκοζί στα Ηλύσια Πεδία έχει φυσικά στιγματιστεί από την... ντόλτσε βίτα του γάλλου προέδρου και της Κάρλα Μπρούνι, με το αζημίωτο φυσικά. Ο 57χρονος Σαρκοζί έχει υπάρξει υπουργός από το 2002 έως το 2007 επί προεδρίας Σιράκ, ενώ έχει δηλώσει ότι εάν χάσει θα αποσυρθεί από την πολιτική και θα ασχοληθεί με τη δικηγορία.

Φρανσουά Ολάντ (Parti Socialiste, PS): Το φαβορί

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών που πήρε το χρίσμα επικρατώντας της Μαρτίν Ομπρί είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να γίνει μόνιμος κάτοικος Ηλυσίων και να βάλει τέλος στην 17ετή παραμονή της Κεντροδεξιάς στην εξουσία. Ο Ολάντ έχει προαναγγείλει την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να το στηρίξει εάν δεν εγγυηθεί αναπτυξιακή προοπτική. Παράλληλα, προανήγγειλε την υψηλή φορολόγηση των πλουσίων, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να φορολογήσει τα ανώτατα εισοδήματα σε ποσοστό 75%. Εξέφρασε την πρόθεση του να  καθαιρέσει τους επικεφαλής της αστυνομίας και της υπηρεσίας πληροφοριών, εφόσον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, έπειτα από το μακελειό της Τουλούζης. Μειονέκτημα του σοσιαλιστή υποψήφιου είναι δεν έχει διατελέσει ποτέ υπουργός, ενώ στερείται και διεθνούς εμπειρίας. Το χιούμορ του πάντως αποτελεί ισχυρό του όπλο.

Ζαν Λικ Μελανσόν (Front De Gauche): Η αριστερή έκπληξη

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν είναι αποτελεί την έκπληξη των δημοσκοπικών προβλέψεων και θα παλέψει με την Μαρίν Λε Πεν για την τρίτη θέση. O 61χρονος τροτσκιστής και πρώην υπουργός σε κυβέρνηση Σοσιαλιστών Μελανσόν ίδρυσε το Αριστερό Μέτωπο το 2008 και κατάφερε να οδηγήσει σε άνοδο την γαλλική Αριστερά, συγκεντρώνοντας τους ψηφοφόρους του Κομμουνιστικού Κόμματος. Καλεί σε εξέγερση, τάσσεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπόσχεται αύξηση των χαμηλών μισθών. Στον δεύτερο γύρο πάντως έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Ολάντ.

Μαρίν Λε Πεν (Front National): Αναπολώντας το 2002

Η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν θα ήθελε να πετύχει το θαύμα του πατέρα της Ζαν-Μαρί, ο οποίος το 2002 είχε καταφέρει να θέσει εκτός του δεύτερου γύρου τον σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν (για να χάσει στη συνέχεια από τον Σιράκ). Η τρίτη θέση φαίνεται όμως πως θα είναι ταβάνι για την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου. Ευρωσκεπτικίστρια, έχει διαμηνύσει ότι εάν εκλεγεί θα βγάλει τη Γαλλία εκτός ευρωζώνης. Πάντως παρά τις απώλειες του Σαρκοζί δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεράσει το 17%, αφού βρήκε μπροστά της τον Μελανσόν. Έχει πάντως ισχυρό «ρεύμα» στους νέους ψηφοφόρους. 

Φρανσουά Μπαϊρού (Mouvement démocrate, MoDem): Δεν θα κάνει την υπέρβαση

Ο κεντρώος υποψήφιος, πάλαι ποτέ στέλεχος της κεντροδεξιάς φαίνεται πως δεν θα γλιτώσει την πέμπτη θέση και δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει ποσοστά που θα τον κάνουν ρυθμιστή του δεύτερου γύρου. Οι εποχές του 2007 στις οποίες συγκέντρωσε 18.5% στον πρώτο γύρο φαίνεται πως έχουν περάσει αμεπιστρεπτί για τον πρώην υπουργό του UMP.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος