Νομικά προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν από την ύπαρξη αντιφατικών δικαστικών αποφάσεων, μιας καταδικαστικής στην Ελλάδα και μιας αθωωτικής στην Κύπρο, στην υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της «Ηλιος», δήλωσε ο εκ των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων, Κωνσταντίνος Μαυροειδής
«Οταν εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου και εάν απορριφθεί η έφεση του γενικού εισαγγελέα εναντίον της αθωωτικής απόφασης, η απόφαση του δικαστηρίου της Αθήνας θα καταστεί αμετάκλητη, οπότε θα δημιουργηθούν διάφορα ζητήματα με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», δήλωσε στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ο κ. Μαυροειδής.  

Τα ζητήματα που ενδεχομένως να προκύψουν αφορούν στη διεξαγωγή δεύτερης δίκης για τα ίδια αδικήματα.  
Ο Κύπριος νομικός Ανδρέας Αγγελίδης χαρακτήρισε αχρείαστη τη δικαστική διαδικασία στην Ελλάδα, από τη στιγμή που ξεκίνησε δικαστική διαδικασία στην Κύπρο. «Ουσιαστικά έχουμε σήμερα ένα δρόμο ταχύτητας μεταξύ δυο νομικών διαδικασιών. Από τη στιγμή που υπήρχε η διαδικασία στην Κύπρο, δεν θα έπρεπε να αρχίσει η διαδικασία στην Ελλάδα, γιατί το γεγονός αυτό δημιουργεί μια ιδιάζουσα νομική επιπλοκή», δήλωσε.  

Ο κ. Μαυροειδής χαρακτήρισε απόλυτα δίκαιη και νομικά ορθή την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία οι κατηγορούμενοι, στελέχη της αεροπορικής εταιρείας «ΗΛΙΟΣ» κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση θανάτου 121 ανθρώπων από αμέλεια, που οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους. Πρόσθεσε ότι αποδόθηκε δικαιοσύνη, αν και αναμένεται η εξέλιξη της υπόθεσης στο Εφετείο.  

Με την απόφαση καταδικάστηκαν σε μη εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Πανταζής, ο διευθυντής πτητικών επιχειρήσεων Γιώργος Κικκίδης, ο αρχιπιλότος Γιάνκο Στοΐμένοφ και ο επί καθήκοντι μηχανικός την ημέρα της μοιραίας πτήσης 'Αλαν 'Ιργουιν.  

Στην Κύπρο, ο εκ των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων στην Κύπρο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ποινή που επιβλήθηκε στους κατηγορουμένους δεν ήταν επαρκής σε βαθμό που να δικαιώνει τους συγγενείς των θυμάτων. Πρόσθεσε ότι το γεγονός πως το αδίκημα δεν χαρακτηρίστηκε κακούργημα αλλά πλημμέλημα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εξαγοράς της ποινής, ή ακόμα και παραγραφής του αδικήματος.

Είπε επίσης ότι η έφεση που άσκησε ο Γενικός Εισαγγελέας στην Κύπρο κατά της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου θα εξετασθεί στις 3 Μαΐου και ενδεχομένως να εκδοθεί απόφαση τον ίδιο μήνα. Αν η έφεση απορριφθεί θα υπάρξει τελεσιδικία, ενώ αν γίνει δεκτή θα διεξαχθεί νέα δικαστική διαδικασία.