Τις πρώτες κοινές, ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις τους ξεκίνησαν σήμερα Κίνα και Ρωσία κοντά στις κινεζικές ακτές εν μέσω κλίματος έντασης μεταξύ του Πεκίνου και των γειτονικών ασιαστικών χωρών του εξαιτίας των κινεζικών εδαφικών διεκδικήσεων. Οι ασκήσεις Κίνας και Ρωσίας θα διαρκέσουν έξι ημέρες και πραγματοποιούνται στην Κίτρινη Θάλασσα

Πρόκειται για τις πρώτες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται από το Πολεμικό Ναυτικό των δύο χώρων και περιλαμβάνουν ασκήσεις αεράμυνας, υποβρύχιες τακτικές και τακτικές αναζήτησης και διάσωσης. Θα πάρουν μέρος 16 πλοία και δύο υποβρύχια από την κινεζική πλευρά και τέσσερα πολεμικά πλοία από τη ρωσική.

Το Πεκίνο είχε ανακοινώσει στις αρχές Μαρτίου την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού του στρατού του, του μεγαλύτερου στον κόσμο από αριθμητική άποψη, και διψήφια αύξηση του προϋπολογισμού για την Άμυνα για φέτος.

Αυτές οι ασκήσεις, «που είναι προγραμματισμένες εδώ και καιρό μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας, έχουν στόχο να διατηρήσουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιου Ουεϊμίν.