«Το Ιράν κατάφερε να διεισδύσει στα μυστικά ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους RQ - 170 Sentinel που καταρρίφθηκε τον Δεκέμβριο και έχει αρχίσει να κάνει ένα αντίγραφο του», δήλωσε σήμερα ανώτερος ιρανός στρατιωτικός.  Ο στρατηγός Αμιρ Αλι Χατζιζαντέχ διοικητής των αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι υπεύθυνες για το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση δήλωσε ότι «Δίνω τέσσερις ενδείξεις για να κατανοήσουν οι Αμερικανοί μέχρι ποιου σημείου έχουμε διεισδύσει στα μυστικά του μη επανδρωμένου αεροσκάφους». 


«Τον Οκτώβριο του 2010, το αεροσκάφος εστάλη λόγω τεχνικών προβλημάτων στην Καλιφόρνια, όπου και επισκευάστηκε, και μετά εστάλη στο Κανταχάρ (Αφγανιστάν) το Νοέμβριο του 2010, αλλά είχε πάντα τεχνικά προβλήματα». 

Το Ιράν κατέρριψε τον Δεκέμβριο του 2011 ένα μη επανδρωμένο RQ-170 Sentinel, ενώ είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο του σε μια αποστολή κατασκοπείας στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι είχε καταφέρει να πάρει τον έλεγχο αυτού του άκρως εξελιγμένου αεροσκάφους και να το προσγειώσει στην έρημο, όπου ανακτήθηκε σχεδόν ανέπαφο, ενώ η Ουάσιγκτον είχε πει ότι το είχε χάσει λόγω μιας βλάβης.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν υποβαθμίσει το συμβάν λέγοντας ότι το Ιράν δεν διαθέτει την τεχνογνωσία για να αποκρυπτογραφήσει τα μυστικά του αεροσκάφους.