Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Βιρμανίας Αουνγκ Σαν Σούου Κιι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι εκλεγμένοι βουλευτές του κόμματος της, που απορρίπτουν τη διατύπωση του κειμένου του όρκου που θα πρέπει να δώσουν, δεν θα παρευρεθούν στην πρώτη σύνοδο του Κοινοβουλίου τους τη Δευτέρα. «Δεν την μποϊκοτάρουμε, αλλά αναμένουμε απλά την κατάλληλη στιγμή για να πάμε» δήλωσε η Σούου Κίι, μετά από συνεδρίαση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).Η τιμημένη με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εξασφάλισε έδρα βουλευτή στις ιστορικές εκλογές της 1ης Απριλίου που κατέστησαν τον NLD πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο.Οι νεοεκλεγέντες αξιωματούχοι θα έπρεπε να αναχωρήσουν από την Ρανγκούν την Κυριακή για να παρακολουθήσουν τη Δευτέρα στη Ναϊπιιντάου την πρώτη κοινοβουλευτική συνοδό, αλλά «είναι βέβαιο ότι δεν θα πάμε σήμερα» δήλωσε ο Ον Κιαίνγκ εκπρόσωπος του Συνδέσμου.

Τα μέλη αρνούνται να δώσουν όρκο για την «προστασία» του Συντάγματος του 2008 που θέλουν να τροποποιήσουν.Αυτό το κείμενο εγκρίθηκε με δημοψήφισμα μία εβδομάδα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ναργκίς (138.000 νεκροί ή αγνοούμενοι), και εξασφαλίζει τεράστιες εξουσίες στους στρατιωτικούς και συγκεκριμένα διατηρεί το ένα τέταρτο των κοινοβουλευτικών εδρών για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς.

Το NLD έχει καταθέσει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και τον πρόεδρο Θέιν Σέιν, ο οποίος πραγματοποιεί ταξίδι στην Ιαπωνία, προκειμένου να αντικατασταθεί ο όρος «προστασία» με τον όρο «σεβασμός». Ωστόσο, οι προσπάθειες δεν είχαν αποτέλεσμα.


Πηγή: in.gr