Το σκηνικό μιας αμφίρροπης προεδρικής μονομαχίας μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Νικολά Σαρκοζί συνθέτει το αποτέλεσμα της καταμέτρησης σχεδόν του 99% των ψήφων από τον πρώτο γύρο των προεδρκών εκλογών στη Γαλλία. Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρί Λε Πεν μετέβαλε τις ισορροπίες στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών αποσπώντας πάνω από το 18% των ψήφων- ένα ποσοστό το οποίο θα μπορούσε να κρίνει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου της 6ης Μαΐου ανάμεσα στον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ και τον συντηρητικό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Αναλυτικότερα, πρώτος σε ποσοστά ήρθε ο Φρανσουά Ολάντ, που έλαβε 28,6% και επικράτησε του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έλαβε 27,1%. 

Ο Ζαν-Λουκ Μελανσόν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικούσε την τρίτη θέση από την Λε Πεν, τελικά ήταν τέταρτος με 11,1%, ενώ ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού πέμπτος με 9,1%. Η συμμετοχή έφτασε στο 80,2%.

Ο Ολάντ φέρεται, σύμφωνα με διάφορες δημοσκοπήσεις οι οποίες διεξήχθησαν μετά την χθεσινή ψηφοφορία, να κερδίζει τον Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο συγκεντρώνοντας περίπου από 53% ως το 56%.

Είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος που διεκδικεί την επανεκλογή του χάνει στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Ωστόσο, υποστηρικτές του Σαρκοζί στο αρχηγείο της προεκλογικής εκστρατείας φώναζαν «θα νικήσουμε», ερμηνεύοντας την επίδοση της Μαρίν Λεπέν ως σημαντικότερη από το μικρό προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ.  

Ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών έχει, πάντως, εγγυημένη τη στήριξη του Ζαν-Λουκ Μελανσόν, ο οποίος είχε ήδη δηλώσει ότι θα στηρίξει τον Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο, και αφότου έκλεισαν οι κάλπες κάλεσε στη συγκρότηση μετώπου κατά του Νικολά Σαρκοζί, στο οποίο μετέχουν και οι Οικολόγοι της Ευά Ζολί.  

Για «τρομερή αποκήρυξη» του Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενόσω έφθαναν τα πρώτα αποτελέσματα για τη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο και οι υποστηρικτές του πανηγύριζαν.  

Αίνιγμα αποτελεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ψηφοφόροι του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος έχει αποφύγει να τοποθετηθεί για το δεύτερο γύρο με τους αναλυτές να αναφέρουν πως βολιδοσκοπεί από ποια πλευρά μπορεί να αποκομίσει περισσότερα.  

Οι προεδρικές εκλογές είναι εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για τους Γάλλους, γεγονός που αποδεικνύεται από το υψηλό ποσοστό συμμετοχής που ξεπέρασε το 80%, καθώς και για το σύνολο της Ευρώπης καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της σύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν μέσω της σαρωτικής οικονομικής κρίσης.  
   
Ολάντ: Υψιστο καθήκον η ανάπτυξη της Ευρώπης
 

«Το ύψιστο καθήκον μου, και γνωρίζω ότι με παρακολουθούν και πέραν των συνόρων, είναι να επαναφέρω την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της απασχόλησης» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ ενώπιον υποστηρικτών του το βράδυ της Κυριακής στην Τιλ.  

Έχοντας κατακτήσει το προβάδισμα στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, ο Ολάντ δεσμεύθηκε να μειώσει το χρέος της Γαλλίας και να ξαναμπεί επί προεδρίας του η Ευρώπη σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης.


Στρέφοντας πλέον το βλέμμα στη «μητέρα των μαχών» της 6ης Μαΐου απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, τόνισε ότι έχει καταστεί ο υποψήφιος «όλων των δυνάμεων που θέλουν να γυρίσουν τη σελίδα», ενώ δήλωσε ανήσυχος για την ισχυρή παρουσία της ακροδεξιάς που ήλθε στην τρίτη θέση του πρώτου προεδρικού γύρου με ιστορικό ρεκόρ ψήφων.  

Νικολά Σαρκοζί: Ανατρέψαμε τις προβλέψεις
 

Θέση μάχης για το δεύτερο γύρο έλαβε ήδη μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχοντας συγκεντρώσει (στο 80% των ψήφων) περίπου 27% έναντι 28% του υποψηφίου των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ.

«Ανατρέψαμε τις προβλέψεις» είπε και απέδωσε τα αποτελέσματα στην «ψήφο της κρίσης». Ποντάροντας στην ηγετική φυσιογνωμία του, τόνισε ότι πλέον τίθεται ζήτημα για το ποιος θα ηγηθεί της Γαλλίας για τα επόμενα πέντε χρονια και ζήτησε τη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ με τον Ολάντ. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών απάντησε ότι θα διεξαχθεί μία τηλεμαχία, όπως έχει συμφωνηθεί.  

«Ο κόσμος εκφράστηκε με ψήψο κρίσης, που αντανακλά τις ανησυχίες τους, τα βασανά τους και την αγωνία τους μπροστά στον καινούριο κόσμο που σχηματίζεται» σημείωσε.  
Υπογράμμισε, δε, ότι τώρα ο γαλλικός λαός καλείται να διαλέξει μεταξύ δύο προσωπικοτήτων για το ποιος θα ηγηθεί της χώρας και παρουσίασε τον εαυτό του ως εκείνον που θα προστατεύσει τη Γαλλία για τα επόμενα πέντε χρόνια.  

«Θα δώσω όλη την ενέργειά μου στο γαλλικό λαό» είπε και απηύθυνε έκκληση στον πατριωτισμό των Γάλλων, κάνοντας ταυτόχρονα άνοιγμα προς την Μαρίν Λεπέν (συγκεντρώνει 19%) προκειμένου να επιτύχει τη στήριξή της.  

Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για άλλη μια φορά για τον έλεγχο των συνόρων, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την ασφάλεια των πολιτών και τη δημιουργία νέων θέσων εργασίας.  

Παράλληλα, ο Νικολά Σαρκοζί προκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ να συμμετέχει στη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο ο Σοσιαλιστής υποψήφιος αρνήθηκε.

«Και γιατί να μην κάνουμε τέσσερα, ή πέντε, ή έξι;» δήλωσε ο Ολάντ. «Ένα ντιμπέιτ θα γίνει. Δεν μπορούμε να αλλάζουμε τους κανόνες επειδή είχε ένα κακό αποτέλεσμα».