«Το μόνο που με στεναχωρεί είναι ότι δεν μπορώ να του το πω... Θέλω να πιστεύω ότι από κάπου μας κοιτάζει και είναι ευχαριστημένος. Γιατί ένα από τα όνειρα του ήταν επανακρατικοποίηση της YPF. Θέλω να ξέρετε ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ και να εργάζομαι σκληρά για την Αργεντινή που ονειρεύτηκε».  Αυτά ήταν τα λόγια της Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρτσνερ, της προέδρου της Αργεντινής που τάραξε τα διεθνή οικονομικά ύδατα τις τελευταίες ημέρες με την κρατικοποίηση της μεγαλύτερης βιομηχανίας ενέργειας της χώρας της. 

Σε κάθε της ομιλία και συνέντευξη αποφεύγει να πει το όνομα του συζύγου της, του εκλιπόντος προέδρου της χώρας Νέστορ Κίρτσνερ, τον οποίο και διαδέχθηκε όταν εκείνος απεβίωσε το 2010 από ανακοπή καρδιάς. 

Πολλοί Αργεντίνοι βρίσκουν στο πρόσωπο της - κατά γενική ομολογία - σαγηνευτικής Κριστίνα Φερνάντεζ, τη νέα Έβα Περόν, τη γυναίκα που οδηγεί την Αργεντινή σε μονοπάτια ανάπτυξης και ευημερίας. 

Πολλοί πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η παρουσία της επισκιάζει τις ηγετικές της ικανότητες, αφού εκτός από πρόεδρος της χώρας φροντίζει σε κάθε της εμφάνιση να τραβάει τα βλέμματα ανδρών και γυναικών - για διαφορετικό λόγο.

Δεν είναι επίσης λίγοι εκείνοι που την κατηγορούν για επίδειξη του πλούτου, ειδικά κατά τις επισκέψεις της σε φτωχογειτονιές της Αργεντινής, καθώς ποτέ δεν αποχωρίζεται τα ακριβά κοσμήματα στο λαιμό και τα χέρια της.

Πολλοί επίσης της προσάπτουν έναν άκρατο λαϊκισμό που έχει αρχίσει να κουράζει την κοινωνία, όμως εκείνη επιμένει πως το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί το όνειρο του άνδρα της για μια Αργεντινή που θα έχει τη θέση που της αξίζει στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη. 

Στην Αργεντινή την πολιτική αυτή την έχουν βαφτίσει ως «Κιρτσενισμό» ή αλλιώς έναν άκρατο κρατικό προστατευτισμό που υποστηρίζει τις τοπικές βιομηχανίες, την υψηλή φορολογία των ξένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Αργεντινή αλλά και τη χορήγηση επιδομάτων στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις. 

Ο προοδευτισμός της Κίρτσνερ έχει προχωρήσει τόσο, που η Αργεντινή αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δίνει επίδομα γάμου στους ομοφυλόφιλους, όταν στις περισσότερες χώρες ακόμα συζητιέται το αν θα πρέπει να γίνονται τέτοιοι γάμοι. 

Ο «Κιρτσενισμός» έχει συναντήσει σφοδρούς πολέμιους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, δεδομένου ότι αποτρέπουν τους δυτικούς από το να βγάλουν λεφτά στην Αργεντινή, γεγονός όμως που δεν λειτουργεί αντίστροφα και στις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. 

Και αυτό γιατί τόσο ο Νέστορ όσο και η Κριστίνα Κίρτσνερ ποτέ δεν τα πήγαιναν καλά με τους ομόλογους τους, όπως τον Λούλα Ντα Σίλβα ή τον Ούγκο Τσάβεζ για ιδεολογικούς κυρίως λόγους. 

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι η Κρίστινα Φερνάντεζ ντε Κίρτσνερ δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Πράγμα που αποδεικνύεται και απο το γεγονός πως έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο «ακόλουθους» στο twitter και πάνω από 20 εκατομμύρια στην Αργεντινή... 


Άγγελος Ανδρέου