Συγνώμη ζήτησε από τα «αθώα θύματα που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίσθηκαν στη βομβιστική επίθεση της 22ας Ιουλίου στο 'Οσλο» ο 'Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, αρνούμενος όμως να κάνει το ίδιο και στην περίπτωση των συγγενών των νέων που σκότωσε στο νησί Ουτόγια. Ο νορβηγός μακελάρης ανέφερε για τον έναν από τους νεκρούς και ορισμένους από τους τραυματίες της βομβιστικής επίθεσης κατά την οποία σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι στο κέντρο του Οσλο ότι ότι τα αθώα θύματα δεν ήταν νόμιμοι στόχοι.

«Θα ήθελα να ζητήσω μια μεγάλη συγγνώμη, αλλά και να εκφράσω τη λύπη μου γι' αυτό που τους συνέβη. Σκοπός δεν ήταν να εμπλακούν αθώοι», τόνισε ο Μπράιβικ, επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν εργαστεί για την κυβέρνηση και δεν ήταν μέλη πολιτικών κομμάτων.

Ο Μπράιβικ κατέθεσε για πρώτη φορά την περασμένη Παρασκευή περιγράφοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την επίθεση που εξαπέλυσε στο νησί Ουτόγια σκοτώνοντας 69 μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος. Σύμφωνα με την κατάθεση του ο Μπράιβικ σκόπευε να σκοτώσει 564 επιθέσεις. Πολλά από τα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Νωρίτερα είχε καταθέσει λεπτομέρειες για την επίθεση που πραγματοποίησε σε κυβερνητικό κτίριο στο Όσλο κατά την οποία σκότωσε οκτώ ανθρώπους.

Ο Μπράιβικ κατηγορείται για τρομοκρατία και φόνο εκ προμελέτης.

Στην αρχή της δίκης του πριν από μια εβδομάδα, ο Μπράιβικ παραδέχτηκε ότι είναι ο δράστης των επιθέσεων στην πρωτεύουσα και στο νησί, αλλά δήλωσε αθώος λέγοντας ότι υπερασπιζόταν την Νορβηγία από την πολυπολιτισμικότητα.