current views are: 1

23 Απριλίου 2012
Δημοσίευση11:51

Γαλλικές εκλογές: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα, η ανησυχία για τη Λε Πεν και η οργή κατά Σαρκοζί

Τα σενάρια για την τελική «μάχη» Ολάντ-Σαρκοζί στις 6 Μαΐου, η ευρωπαϊκή ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν και η αίσθηση ψήφου «τιμωρίας» προς τον Νικολά Σαρκοζί χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών με τον σοσιαλιστή υποψήφιο στη θέση του «οδηγού».

Δημοσίευση 11:51’
αρθρο-newpost

Τα σενάρια για την τελική «μάχη» Ολάντ-Σαρκοζί στις 6 Μαΐου, η ευρωπαϊκή ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν και η αίσθηση ψήφου «τιμωρίας» προς τον Νικολά Σαρκοζί χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών με τον σοσιαλιστή υποψήφιο στη θέση του «οδηγού».

Τα σενάρια για την τελική «μάχη» Ολάντ-Σαρκοζί στις 6 Μαΐου, η ευρωπαϊκή ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν και η αίσθηση ψήφου «τιμωρίας» προς τον Νικολά Σαρκοζί χαρακτηρίζουν την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών με τον σοσιαλιστή υποψήφιο στη θέση του «οδηγού». Παρά το γεγονός ότι ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται φαβορί για την τελική νίκη των προεδρικών εκλογών, η επικράτησή του κάθε άλλο παρά περίπατος θα είναι, δεδομένων των υψηλών ποσοστών της Λε Πεν που δίνουν μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων στον Σαρκοζί. Από την άλλη πλευρά, ο Ολάντ θα έχει τη στήριξη των ψηφοφόρων του Ζαν Λικ Μελανσόν. Η κατάσταση με αυτούς του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού είναι περισσότερο μπερδεμένη αφού θα στείλει ψηφοφόρους και στους δύο. Παρά τη μεγαλύτερη δεξαμένη ψηφοφόρων για τον Σαρκοζί, αναμένεται η επικράτηση του Ολάντ, αφού η δυσαρέσκεια κατά του γάλλου προέδρου είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα, πολλοί ψηφοφόροι της Λε Πεν να προτιμήσουν να απόσχουν, ανοίγοντας στον Ολάντ τον δρόμο προς τα Ηλύσια Πεδία.

Eίναι χαρακτηριστικά τα χθεσινοβραδινά αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Ιfop. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους (48%) της Λε Πεν θα ψηφίσει Σαρκοζί, το 31% τον Ολάντ και το 21% θα απέχει ή θα ψηφίσει λευκό. Το 83% των ψηφοφόρων του Μελανσόν θα ψηφίσει Ολάντ. Οι ψηφοφόροι του Μπαϊρού χωρίζονται σε τρείς ομάδες . Το 38% θα ψηφίσει τον Νικολά Σαρκοζί, το 32% για τον Ολάντ και το 30% θα μείνει μακριά από τις κάλπες.

Πανευρωπαϊκή ανησυχία για την άνοδο της Άκρας Δεξιάς

Η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Νικολά Σαρκοζί, ανησυχεί για την άνοδο της Λε Πεν όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ. «Αυτή η υψηλή επίδοση είναι ανησυχητική, αλλά θεωρώ ότι αυτό θα διευθετηθεί στον δεύτερο γύρο» δήλωσε, εκφράζοντας τη βούληση της καγκελαρίου να συνεργαστεί με όποιον τελικά εκλεγεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δύο πιστοποιημένων δημοκρατών, που είναι προσηλωμένοι στην Ευρώπη και στη γαλλο-γερμανική φιλία».

Σφοδρές ανησυχίες για την άνοδο της Άκρας Δεξιάς στη Γαλλία εκφράστηκαν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Το υψηλό ποσοστό της ευρωσκεπτικίστριας Λε Πεν ανησύχησε τον δανό υπουργό Εξωτερικών Βίλι Σοβντάλ ο οποίος είπε ότι εντάσσεται σε μία γενική τάση στην Ευρώπη που μεταφράζεται στην ενίσχυση των κομμάτων της ίδιας πολιτικής οικογενείας στη Δανία και τη Φινλανδία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δήλωσε ανήσυχος «από το συναίσθημα αυτό που στρέφεται κατά της ανοικτής κοινωνίας, κατά της ανοικτής Ευρώπης. Μού προκαλεί ανησυχία και όχι μόνο για τη Γαλλία». Ο αυστριακός ομόλογός του Μίκαελ Σπίντελεγκερ έκανε λόγο για ένα αποτέλεσμα «που πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις». Ο ΥΠΕΞ του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς θεωρεί ότι η ενίσχυση της άκρας δεξιάς αποτελεί ανησυχητικό θέμα για την Ευρώπη.

Ο Ζαν Άσελμπορν, από την πλευρά του, επικεφαλής της διπλωματίας του Λουξεμβούργου κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την ευθύνη που εν μέρει έχει στην επιτυχία της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, επιλέγοντας να βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία σε ακροδεξιά ρητορική. «Εάν επαναλαμβάνει κανείς κάθε μέρα ότι πρέπει να αλλάξουμε τη Σένγκεν, ότι πρέπει να έχουμε μία σκληρή μεταναστευτική πολιτική, ότι πρέπει να μιλήσουμε για την εξαίρεση της Γαλλίας, και όλα αυτά, αυτό φέρνει νερό στον μύλο της δεξιάς» είπε χαρακτηριστικά.

Το κλίμα στον ευρωπαϊκό τύπο

Ο ευρωπαϊκός τύπος ερμηνεύει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών περισσότερο ως ψήφο «οργής» κατά του Νικολά Σαρκοζί. Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εκτιμά ότι η έκβαση του πρώτου γύρου αποτελεί μήνυμα των Γάλλων εναντίον του προέδρου Σαρκοζί για την κατάσταση στη χώρα. «Ήταν μια βραδιά εκπλήξεων για τους Γάλλους. Η πρώτη που είναι και η μικρότερη, συνίσταται στη νίκη Ολάντ, αν και το ποσοστό ήταν λιγότερο από όσο είχε προβλεφθεί. Βρίσκεται πάντως σε καλή γραμμή εκκίνησης για τον δεύτερο γύρο». Παράλληλα, τονίζει πως το σημαντικό γεγονός είναι το ποσοστό της Μαρίν Λε Πεν. «Η Λε Πεν θεωρείται αξιόπιστη από τις μετριοπαθείς τάξεις της Γαλλίας που υποφέρουν, μιλάει τη γλώσσα τους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι «η Γαλλία ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της με τον Σαρκοζί. Αρχικά αφύπνισε τις ελπίδες των Γάλλων, χθες τον έστειλαν στη δεύτερη θέση, στις 6 Μαΐου θα τον εκδιώξουν από το Μέγαρο Ηλυσίων. Οι λόγοι: η ραγδαία αύξησης της ανεργίας, του δημοσιονομικού χρέους και του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο».

Οι Financial Times Deutschland κάνουν για μια «ψήφο απόρριψης» εναντίον του Σαρκοζί. «Τι μεγάλη αποτυχία για έναν απερχόμενο αρχηγό κράτους να έχει αυτό το άσχημο αποτέλεσμα απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία αποτελείτο από υπεκφυγές και ποτέ δεν κατάφερε πραγματικά να ενθουσιάσει τους οπαδούς του», προσθέτει η εφημερίδα. «Αν ο Σαρκοζί θέλει ακόμα να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να κερδίσει ψήφους και από την ακροδεξιά, αλλά και από τον κεντρώο χώρο, κάτι που αποτελεί κατόρθωμα άνευ προηγουμένου στην πολιτική», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ολάντ και Σαρκοζί θα προσπαθήσουν τώρα να προσελκύσουν ψηφοφόρους από τη μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων», εκτιμά η Tagesspiegel.

Η βρετανική εφημερίδα Guardian υπογραμμίζει πως ο Ολάντ βρίσκεται «στην κορυφή του κύματος της αριστεράς», όμως τα «εκπληκτικά» αποτελέσματα της Λε Πεν πάγωσαν τον ενθουσιασμόκάνοντας λόγο για «γλυκόπικρη νίκη για την αριστερά». Η συντηρητική Daily Telegraph εκφράζει τον σκεπτικισμό της απέναντι στον Ολάντ, τον οποίο χαρακτηρίζει «άχρωμο σοσιαλιστή που έχει δηλώσει ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ο πραγματικός του εχθρός».

«Μια οδυνηρή ήττα για τον Σαρκοζί που εμπιστεύεται την τύχη του στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λε Πεν», γράφει η Corriere della Sera και στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει η La Repubblica: «ο Σαρκό υπολογίζει τώρα στους ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου».

Ο ρωσικός Τύπος θεωρεί ότι οι Γάλλοι ψηφίζουν κυρίως «κατά» Σαρκοζί παρά υπέρ του Ολάντ. «Από τα δύο κακά επιλέγουν το πιο φρέσκο», γράφει η Komersant, αναφερόμενη στο σοσιαλιστή υποψήφιο. «Στη Γαλλία σήμερα, εκλέγουν ψηφίζοντας αρνητικά: ο,τιδήποτε εκτός του Σαρκοζί» τονίζει η Komsomolskaya Pravda.


σχετικα αρθρα