Την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας υπέβαλλε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με τον κοινοβουλευτικό του σύμμαχο, το ακροδεξιό κόμμα του Γκερτ Βίλντερς, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP. Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε  την βασίλισσα Βεατρίκη για να την ενημερώσει για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, η οποία έγινε εξαιρετικά ασταθής μετά τη αποχώρηση του Βίλντερς από τον συνασπισμό.

Οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο, όταν ο Γκερτ Βίλντερς εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών, διαρρηγνύοντας τη συμφωνία που συνέδεε το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με την κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Οκτώβριο 2010.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν αναπόφευκτες.

Στόχος των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος ήταν η συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Γκερτ Βίλντερς για την περικοπή 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά το 2013. Ωστόσο ο Βίλντερς αρνήθηκε να συμφωνήσει με δέσμη μέτρων τα οποία θα περιόριζαν, όπως είπε, την καταναλωτική ισχύ των Ολλανδών.

Το ισλαμοφοβικό και αντιευρωπαϊκό κόμμα του Βίλντερς παρείχε κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση εξασφάλίζοντάς της πλειοψηφία 76 εδρών στο 150μελές ολλανδικό κοινοβούλιο, μέχρι την ανεξαρτητοποίηση στις 21 Μαρτίου ενός βουλευτή του PVV.

Ως αποτέλεσμα, η Ολλανδία εν μέσω πίεσης των αγορών, μοιραία θα πραγματοποιήσει εκλογές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης η οποία θα έχει το δύσκολο έργο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.