Μόλις σε έναν από τους συνολικά 37 πολιτικούς κρατούμενους της λίστας που είχε καταρτίσει η αντιπολίτευση απένειμε χάρη ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Στη λίστα βρισκόταν ο πάλαι ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία από επιχειρήσεις στον πετρελαϊκό τομέα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Χαρίστηκε η ποινή στον 58χρονο Σεργκέι Μοχνατκίν, «ληφθέντων υπόψη ανθρωπιστικών κριτηρίων». Είχε συλληφθεί την τελευταία ημέρα του 2009, ενώ βρισκόταν στο χώρο μιας μη εγκεκριμένης απ την κυβέρνηση διαδήλωσης της αντιπολίτευσης και η καταδίκη του μεσολάβησε τον Ιούνιο του '10. Του επιβλήθηκε ποινή δυόμιση ετών -καταναγκαστικών έργων- για «βία εναντίον οργάνου της τάξης».

Ο Μοχνατκίν κατηγορήθηκε ότι «έσπασε τη μύτη του αστυνομικού», την ώρα όμως που ο ίδιος υποστήριξε ότι απλά παρεμβλήθηκε ανάμεσα στα όργανα της τάξης και μιας γυναίκας έτοιμης να συλληφθεί.

Οι αρχές κατέστησαν σαφές ότι απονομή χάριτος στον Χοντορκόφσκι είναι αδιανόητη, επειδή αυτός ποτέ δεν έχει αποδεχθεί ότι είναι ένοχος, αρνούμενος σθεναρά να ακολουθήσει οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.

 Ο Χοντορκόφσκι μαζί με τον Λεμπέντεφ είναι φυλακισμένοι από τα τέλη του 2003.