Η εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή την 12η Απριλίου στη Συρία είναι «ατελής» και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν «να διαπράττονται με ατιμωρησία», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη χθες, καθώς ακτιβιστές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 34 νεκρούς. Ο Αμερικανός Λιν Πάσκοου, κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το να επιτευχθεί «πλήρης και διαρκής» τερματισμός των εχθροπραξιών και το επιδιωχθεί μια ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία παραμένει στο κέντρο των προσπαθειών του Οργανισμού.

Ο Πάσκοου είπε ότι οι συριακές αρχές ως σήμερα αποτυγχάνουν να απελευθερώσουν ανθρώπους που έχουν συλληφθεί αυθαίρετα στην διάρκεια της σύγκρουσης και να σεβαστούν το δικαίωμα των Σύρων πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά -δύο από τα έξι σημεία του σχεδίου του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου με στόχο να προωθηθεί μια πολιτική λύση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δια στόματος της εκπροσώπου του Βικτόριας Νάλαντ, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνέχιση της βίας, κάλεσε να υπάρξει πλήρης ελευθερία κίνησης για τους παρατηρητές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απαίτησε από τις δυνάμεις του Άσαντ να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Η εκεχειρία μέχρι στιγμής δεν έχει οδηγήσει στον τερματισμό της βίας, που ο Οργανισμός εκτιμά ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011. Στη χώρα αναμένεται να αρχίσουν να φθάνουν σταδιακά οι υπόλοιποι παρατηρητές του ΟΗΕ, ώστε να αυξηθούν από 30 σε 300, αρχικά για 90 ημέρες, σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ελήφθη το Σάββατο.