Με σύνθημα «Η τεχνολογία πρέπει να μπορεί να δίνει δύναμη στους πολίτες και όχι να τους καταπιέζει», ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο στοχεύει στα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βοηθήσουν τα απολυταρχικά καθεστώτα, ιδίως στο Ιράν και στη Συρία, να καταπιέζουν τον λαό - την ώρα όμως που παρόμοιο μετρο για την κατασκοπία και τη δίωξη των αμερικανών πολιτών για παρόμοιους λόγους δεν υπάρχει.    Σε ομιλία του στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, όπου τον ξενάγησε ο επιζών του ολοκαυτώματος Ελάι Γουίζελ, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το νέο «Συμβούλιο Αποτροπής Ωμοτήτων» θα συγκληθεί για πρώτη φορά την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχει σκοπό να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει με καλύτερο τρόπο τις ωμότητες μαζικής κλίμακας και τα εγκλήματα πολέμου. Ο Ομπάμα δήλωσε μάλιστα ότι πολύ συχνά επιτρέπεται στους «σπόρους του μίσους» να καρπίσουν. «Πολύ συχνά ο κόσμος αποτυγχάνει να σταματήσει σφαγές αθώων σε μεγάλη κλίμακα», είπε.  

Αυτή η ομιλία του Ομπάμα πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν εκκλήσεις να ενορχηστρώσουν μία διεθνή λύση για την βίαιη καταστολή των σύρων διαδηλωτών από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. «Η εθνική κυριαρχία ποτέ δεν παρέχει την άδεια να σφάζει κανείς τον λαό του», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός πρόεδρος.  
Στο προεδρικό διάταγμα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι «η κακόβουλη χρήση τεχνολογίας» διευκολύνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και τη Συρία και αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης χορήγησης βίζας και χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς σε μία ομάδα συριακών και ιρανικών υπηρεσιών και φυσικών προσώπων.  

Την ώρα που θεωρείται ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες τεχνολογίες βοήθησαν τους επαναστάτες σε χώρες συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Αιγύπτου, άλλα καθεστώτα χρησιμοποιούν αυτού του είδους την τεχνολογία για να εντοπίζουν τους αντιφρονούντες.  

Το διάταγμα απαγορεύει σε άτομα ή εταιρίες που σχετίζονται με την παροχή και τη διαχείριση «κατασκοπευτικών» τεχνολογιών την είσοδό τους στις ΗΠΑ και επιβάλει την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων στις ΗΠΑ. Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από δυναστικά καθεστώτα παρεχόταν από αμερικανικές εταιρίες.


πηγή: tovima.gr
TAGS