Η παλαιστινιακή προεδρία καταδίκασε την ισραηλινή απόφαση για νομιμοποίηση τριών παράνομων εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

«Η απόφαση για τους οικισμούς είναι η απάντηση στην επιστολή του προέδρου Αμπάς προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμπάς, ο Ναμπίλ Αμπου Ρουντέινα.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ παρέδωσε στις 17 Απριλίου στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου επιστολή διαμαρτυρίας του Αμπάς. Σε αυτήν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος ζητούσε, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, μια σειρά δεσμεύσεων: συνομιλίες στη βάση των συνόρων του 1967, μικρές ανταλλαγές εδαφών ύστερα από αμοιβαία συμφωνία των δύο πλευρών, πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας, απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων και επιστροφή στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα έστελνε την απάντησή του στον Παλαιστίνιο πρόεδρο «εντός δύο εβδομάδων».

Ισραηλινή υπουργική επιτροπή στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Μπέγκιν και Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιαλόν, εκ των υστέρων «αποφάσισε να νομιμοποιήσει το καθεστώς τριών κοινοτήτων που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1990 ύστερα από αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Πηγή: naftemporiki.gr