Σε μία ακόμα επιχείρηση με στόχο να διασκεδάσουν τις αρνητικές εντυπώσεις από την εκτεταμμένη διαφθορά των κυβερνητικών αξιωματούχων, οι Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι τιμώρησαν 20 πρώην στελέχη του ΚΚ και πρώην κοινοτάρχες στην νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι ο πρώην επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης βάσης στο χωριό Βουκάν και ο πρώην διευθυντής του κοινοτικού συμβουλίου του χωριού διαγράφηκαν από το κόμμα και διετάχθησαν να επιστρέψουν περίπου 40.000 δολάρια ως προϊόν παράνομου πλουτισμού. Και άλλοι πρώην αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν, αλλά για αυτούς δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες.

Η απόφαση εμφανίζεται από το καθεστώς ως «δικαίωση» κατοίκων της περιοχής, στην πλειοψηφεία τους μικροκαλλιεργητών, οι οποίοι έκαναν σειρά διαδηλώσεων στα τέλη του 2011 καταγγέλλοντας ότι αξιωματούχοι τους έκλεβαν τη γη και την εκμεταλλεύονταν παράνομα για ίδιον όφελος.

Η λαϊκή οργή είχε ξεσπάσει βίαια, καθώς οι αγρότες είχαν καταλάβει αστυνομικό τμήμα της περιοχής, είχαν στήσει οδοφράγματα, είχαν κάψει αυτοκίνητα και είχαν συγκρουστεί με όργανα της τάξης.

Αφορμή ήταν η σύλληψη μερικών ακτιβιστών τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι ταραχές διήρκεσαν δέκα μέρες.

«Οι Αρχές ανακάλυψαν ότι οι καταδικασθέντες είχαν αναμειχθεί σε παράνομες μεταφορές δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της γης, υπεξαίρεσης δημόσιων περιουσιών, σε δωροδοκίες και σε νοθεία των αποτελεσμάτων των εκλογών στο χωριό» μετέδωσε το πρακτορείο.

Πηγή: tovima.gr
TAGS