Δικαστής του διοικητικού δικαστηρίου του Σαντιάγο στη Χιλή «διέταξε το άνοιγμα της διαθήκης του Αουγούστο Πινοσέτ», ούτως ώστε να εξακριβωθεί το πως απέκτησε την περιουσία του ο αιμοσταγής πρώην δικτάτορας της χώρας και η οποία εκτιμάται ότι φθάνει τα 26 εκατ. δολάρια. Η οικογένεια του πρώην δικτάτορα—η χήρα και τα πέντε παιδιά του—δεν θα βρίσκονται στο άνοιγμα της διαθήκης. Οι οικογένειά του, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα από πιθανές εύνοιες του Πινοσέτ, ουδέποτε άνοιξε το έγγραφο, το οποίο έχει κατασχεθεί από τη δικαιοσύνη.

Από τα 26 εκατ. δολάρια, που εκτιμάται η περιουσία του Πινοσέτ, τα 20 εκατ. βρίσκονται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό. Το υπόλοιπο τμήμα της περιουσίας του αποτελείται από ακίνητα και καταθέσεις στη Χιλή.

Όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν κατασχεθεί από την δικαιοσύνη, η οποία ευελπιστεί ότι θα κατορθώσει να τα ρευστοποιήσει κατά το μέγιστο δυνατό ώστε να πληρωθούν οι καθυστερούμενοι φόροι και να καταβληθούν οι πιθανές αποζημιώσεις στα θύματα της δικτατορίας (1973-90).

TAGS