«Ούτε χάρες ζήτησα, ούτε στήριξη προσέφερα στη Μάργκαρετ Θάτσερ», κατέθεσε ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ ενώπιον της ανεξάρτητης επιτροπής για τα βρετανικά ΜΜΕ και την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ παραιτήθηκε  ειδικός σύμβουλος του βρετανού πολιτισμού για «στενές» σχέσεις με στελέχη της NewsCorp. «Δεν ζήτησα τίποτα, απλά έπρεπε να ενημερώσω την πρωθυπουργό για τις εξελίξεις σχετικά με την εφημερίδα» τόνισε χαρακτηριστικά για την περίοδο προν αγοράσει τους Times. Παράλληλα, ρωτήθηκε για το αν υπήρξε θαυμαστής της πρώην πρωθυπουργού, απαντώντας ότι αυτό συνέβη «αφότου εξελέγη» το 1979.

Σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής για το αν με την αγορά των Times ήθελε να πάρει και τον έλεγχο των συνδικάτων,  είπε ότι «παρά το γεγονός ότι ήθελα να συντρίψω τα συνδικάτα, δεν είχα τη δύναμη να το κάνω. Αυτό πήρε πολύ περισσότερα χρόνια».

Ο Μέρντοκ πρόσθεσε ότι διοίκησε την NewsCorp με «αποκεντρωμένη λογική», απορρίπτοντας την άποψη ότι χρησιμοποίησε τους τίτλους του για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, ενώ για την υπόθεση των υποκλοπών, ξεκαθάρισε ότι ήταν πάντα κατά αυτών των πρακτικών «γιατί τελικά αποτελούν την πιο τεμπέλικη μορφή δημοσιογραφίας».

Παραιτήθηκε σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού

Σημειώνεται ότι χθες κατέθεσε ο γιός του, Τζέιμς. Στη διάρκεια της κατάθεσης του υιού Μέρντοκ δόθηκαν στη δημοσιότητα μια σειρά από e-mails που κυκλοφόρησαν εσωτερικά τα οποία δείχνουν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στον Άνταμ Σμιθ, σύμβουλο του υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ και έναν λομπίστα του Μέρντοκ σχετικά με μια πλειοδοσία του μεγαλοεκδότη για την εξαγορά του βρετανικού τηλεοπτικού δορυφορικού δικτύου BSkyB.

Ο Σμιθ παραιτήθηκε σήμερα εξηγώντας ότι οι επαφές του με την αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης του Ρούπερτ Μέρντοκ ήταν πολύ στενές την εποχή που ο όμιλος επιχειρούσε να εξαγοράσει το δορυφορικό τηλεοπτικό μπουκέτο BSkyB.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του Χαντ, παραδέχτηκε ότι οι σχέσεις του με ορισμένα διευθυντικά στελέχη του News Corp ήταν «υπερβολικά στενές». Προσπάθησε ωστόσο ταυτόχρονα να απαλλάξει από τις ευθύνες του τον υπουργό του οποίου την παραίτηση ζητά η αντιπολίτευση των Εργατικών.

Η πίεση πάντως προς την κυβέρνηση Κάμερον αυξάνεται...