Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα ζήτησε σήμερα από τους συμπατριώτες του να προβάλουν τη χώρα τους στο εξωτερικό ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της, σε δηλώσεις του στο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο του εορτασμού της 38ης επετείου από την Επανάσταση των Γαριφάλων που οδήγησε στην αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1974. «Όλοι οι Πορτογάλοι και όχι μόνο οι πολιτικοί έχουν καθήκον να αναδείξουν τη χώρα τους στο εξωτερικό. Καλώ τους συμπολίτες μας να ανακόψουν την έλλειψη πληροφοριών ή ακόμη και την παραπληροφόρηση για τη χώρα μας. Έχουμε καθήκον να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα αξιόπιστη και με δυνατότητες» είπε μεταξύ άλλων.

Στους φετινούς εορτασμούς της Επανάστασης των Γαριφάλλων έλειπαν, για πρώτη φορά, οι «λοχαγοί του Απριλίου», δηλαδή οι πρωτεργάτες της που ανέτρεψαν τη δικτατορία. Με την απουσία τους οι ίδιοι θέλησαν να δείξουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της κυβέρνησης που , όπως υποστηρίζουν, «δεν αντικατοπτρίζει πλέον τις αξίες τους δημοκρατικού καθεστώτος που κληροδότησε η 25η Απριλίου».

Ο Σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Μάριο Σοάρες, που θεωρείται εκ των θεμελιωτών της δημοκρατίας, συμμερίστηκε την απόφασή τους να μην μετάσχουν στις επίσημες τελετές. «Αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση που διαλύει το κράτος, την κοινωνική ασφάλιση, το εθνικό σύστημα υγείας, όλα όσα βοηθήσαμε να οικοδομηθούν», τόνισε.

Πορτογαλία όπως Ελλάδα...