Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης ισχύος στη Συρία εάν το σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας στη χώρα αποτύχει. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο καθεστώς της Δαμασκού να μας αψηφά», είπε ο Ζιπέ.

Η βία συνεχίζεται στη Συρία παρά το σχέδιο του απεσταλμένου Κόφι Ανάν που καλεί τη συριακή κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα και τα βαρέα όπλα από τα αστικά κέντρα.

Ο Ζιπέ είπε ακόμα ότι 300 παρατηρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να αναπτυχθούν στη χώρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αν το ειρηνευτικό σχέδιο αποτύχει, δήλωσε, «θα πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέα στάδιο με ένα ψήφισμα στο πλαίσιο Αρθρου Επτά» που θα επιτρέψει τη χρήση ισχύος «για να σταματήσει αυτή η τραγωδία».

Νεκροί και τραυματίες από ρουκέτες στη Χάμα

Οι δυνάμεις ασφαλείας έπληξαν σήμερα με ρουκέτες ένα κτίριο στην πόλη Χάμα, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, όπως δήλωσαν ακτιβιστές. Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι σφοδρά πυρά έπεσαν στη συνοικία Μασάα αλ Τέραν της Χάμα.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, από την πλευρά τους, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 15 και των τραυματιών σε 30.

Στη Χάμα, επίκεντρο του εξέγερσης εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ, παραμένει μια μικρή ομάδα παρατηρητών του ΟΗΕ εν αναμονή της ολοκληρωμένης αποστολής του Οργανισμού, η οποία θα εποπτεύσει την εφαρμογή της εκεχειρίας.Πηγή: protothma.gr/naftemporiki.gr