Σε πολλών το μυαλό, χρήμα και πολιτική είναι έννοιες που αλληλοσυνδέονται, συνήθως με τρόπο «σκοτεινό» και ολίγον διεφθαρμένο. Συνήθως, η πολιτική είναι απόρροια του χρήματος, καθώς υπάρχουν παραδείγματα κροίσων που έχουν γίνει μέχρι και… πρωθυπουργοί (ναι, για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήγαινε το σχόλιο). Η αντίστροφη πορεία, το χρήμα να είναι απόρροια της πολιτικής, είναι και αυτή κοινός τόπος σε όλο τον κόσμο, όμως εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο θολά και δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε τον όρο «διαφθορά».

Τη σχέση αυτή μεταξύ πολιτικής και χρήματος παρουσίασε προσφάτως το Forbes δίνοντας στη δημοσιότητα τη λίστα των πολιτικών που ως άλλοι Σκρουτζ Μακ Ντακ, όταν φεύγουν από τα πολιτικά τους γραφεία, κάνουν ένα χαλαρωτικό μπάνιο στα εκατομμύρια δολαρίων που διαθέτει το θησαυροφυλάκιο τους.

Το newpost.gr αναδημοσιεύει τη λίστα, για να γνωρίσουμε όχι το «πόθεν» αλλά το «έσχες» όλων αυτών των πολιτικών προσωπικοτήτων… Στην πρώτη θέση, ένας άνθρωπος που αν κάποια στιγμή ξυπνούσε με φιλελληνικά κέφια και αποφάσιζε να δωρίσει όλη του την περιουσία στην Ελλάδα, θα είχαμε όχι μόνο σωθεί αλλά και ξεπεράσει σε οικονομική δύναμη τη Γερμανία.

Ο επί δέκα χρόνια δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, διαθέτει περιουσία 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρώην δικηγόρος και μάλιστα ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είναι ιδιαίτερα αγαπητός καθώς δώρισε 250.000 δολάρια στην μη κυβερνητική οργάνωση που προστατεύει τις ανύπαντρες μητέρες. Στη δεύτερη θέση, ο πιο περιζήτητος εργένης πολιτικός του κόσμου. Δεν είναι η απαράμμιλλη ομορφιά του που κάνει τις γυναίκες να παραληρούν, αλλά οι τραπεζικοί του λογαριασμοί που φτάνουν αισίως τα 13,2 δισ. ευρώ.

Ο Mikhail Prokhorov τόλμησε να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας. Νόμιζε ότι τα λεφτά φέρνουν την εξουσία, αλλά υπολόγιζε χωρίς τον Βλάντιμιρ Πούτιν… Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ένας Γεωργιανός που απλώς η περιουσία του είναι ίση με το μισό ΑΕΠ της χώρας του. Ο Bidzina Ivanishvili έβαλε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός το φθινόπωρο του 2012 και παρ' ό,τι είναι ένας αγαπητός γενικά κροίσος λόγω της μεγάλης του φιλανθρωπικής δράσης, δεν κατάφερε να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας.

Στην τέταρτη θέση, ο Σίλβιο. Τα λόγια είναι περιττά μπροστά στον πρωθυπουργό και μεγιστάνα των ιταλικών ΜΜΕ, που από τη μια ανησυχούσε για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και από την άλλη ξόδευε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια των τραπεζικών του καταθέσεων σε αιθέριες υπάρξεις που του κρατούσαν συντροφιά τις κρύες νύχτες του χειμώνα.

Την πεντάδα συμπληρώνει ο Henry Ross Perot. Αν δε σας λέει κάτι το όνομα, μην ανησυχείτε. Πρόκειται για έναν πολιτικό που ενώ έχει 3,5 δισ. δολάρια περιουσία, δεν κατάφερε ποτέ να πείσει τους Αμερικανούς για τις ηγετικές του ικανότητες. Ο εν λόγω κύριος έβαλε δύο φορές υποψηφιότητα για πρόεδρος των ΗΠΑ το 1992 και το 1996 και παρά το γεγονός ότι έριξε 60 εκατ. δολάρια σε κάθε προεκλογική του εκστρατεία, κατάφερε ένα 19% την πρώτη φορά και ένα 8% τη δεύτερη. Μετά και τις δύο αποτυχίες κλείστηκε στην έπαυλη του και δεν ξαναμίλησε σε άνθρωπο.

Την υπόλοιπη λίστα, συμπληρώνουν μεταξύ άλλων, ο Najib Mikati, πρωθυπουργός του Λιβάνου με περιουσία 3 δισ. δολάρίων, ο Χιλιανός πρόεδρος Sebastian Pinera με 2,4 δισ. δολάρια, ενώ μοναδική γυναίκα της λίστας, η Ρεπουμπλικανή βουλευτίνα Meg Whitman με περιουσία 1,4 δισ. δολαρίων.


Άγγελος Ανδρέου