Συνεχίζεται με τις συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που επιβίωσαν από την βομβιστική επίθεση στο Όσλο, τον Ιούλιο του 2011, η δίκη του μακελάρη Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ. Πολίτες σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν κοντά στο δικαστήριο θα συγκεντρωθούν για να τραγουδήσουν ένα τραγούδι για την ειρήνη που φέρεται να μισεί ο 33χρονος.

Ο Harald Foesker, σύμφωνα με το ethnos.gr, ένας υπάλληλος του υπουργείου δικαιοσύνης περιέγραψε την στιγμή της έκρηξης στο Όσλο: «Θυμάμαι μόνο να φτύνω δόντια. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που δεν ένιωθα πόνο τότε. Αυτό ήρθε την επόμενη ημέρα» ενώ συμπλήρωσε λεπτομέρειες για τις πολλαπλές επεμβάσεις που υπέστη καθώς οι χειρουργοί προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν το πρόσωπό του, την όρασή και την ακοή του.

Μια άλλη γυναίκα δεν είχε αναμνήσεις από την ημέρα της επίθεσης, εξαιτίας των κρανιακών τραυμάτων που υπέστη από την έκρηξη.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπράιβικ επιτέθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και ξεχώρισε τον τραγουδιστή Lillebjoern Nilsen ως ένα «καλό παράδειγμα Μαρξιστή που εισχώρησε στον τομέα του πολιτισμού, που γράφει μουσική η οποία χρησιμοποιείται για την πλύση εγκεφάλου των παιδιών».

Διαμαρτυρία με τραγούδι

Με αφορμή αυτή του την δήλωση και με την βοήθεια των social media, έχει προγραμματιστεί σήμερα συγκέντρωση στο Όσλο, κοντά στο δικαστήριο, κατά την οποία πολίτες θα ενώσουν τις φωνές τους και θα τραγουδήσουν «Τα παιδιά του Ουράνιου Τόξου» του Lillebjoern Nilsen, μια νορβηγική διασκευή του «My Rainbow Race» (1971) του αμερικανού Pete Seeger.

«Ο Μπράιβικ χρησιμοποίησε (το τραγούδι) ως παράδειγμα πλύσης εγκεφάλου, αλλά μάλλον πρόκειται για το αντίθετο. Πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει την διαφορετικότητα, ότι αναφέρεται στην κοινότητα στην οποία επιλέξαμε να ζούμε και την οποία ο Μπρέιβικ και οι όμοιοί του, θέλουν να γκρεμίσουν» είπε στο Reuters μια από τους διοργανωτές, η Κριστίν Μπαρ , ενώ η μπλόγκερ Ragnhild Holmas, δήλωσε στο ΒΒC, ότι ήλπιζε ότι ο Μπράιβικ να ακούσει το τραγούδι το οποίο λέγεται ότι θα μεταδοθεί από το δημαρχείο του Όσλο.