Ένοχος για ασέβεια προς το δικαστήριο επειδή αρνήθηκε να ανοιξει και πάλι υποθέσεις διαφθοράς σε βάρος του προέδρου, κρίθηκε ο πρωθυπουργό Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Το δικαστήριο τον καταδίκασε μόνο σε μια συμβολική ποινή λίγων λεπτών κράτησης στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Δεν είναι σαφές αν το επεισόδιο θα αμβλύνει την πολιτική ένταση στο Πακιστάν, όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συγκρούονταν τον περασμένο χρόνο με το στρατό και τη δικαστική εξουσία.

Πάντως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ ζήτησε αμέσως την παραίτηση του Γκιλάνι και μερικοί δικηγόροι δήλωσαν πως η απόφαση τον αποκλείει αυτομάτως από τη θέση του πρωθυπουργού. Ωστόσο ο υπουργός Ενημέρωσης Καμάρ Ζαμάν Κάιρα δήλωσε πως ο Γκιλάνι δεν έχει κανέναν ηθικό λόγο για να παραιτηθεί, αφού οι κατηγορίες σε βάρος του είχαν πολιτικά κίνητρα
Ο δικηγόρος του Γκιλάνι, ο Αϊτζάζ Αχσάν, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός θα καταθέσει έφεση κατά της απόφασης, πράγμα που σημαίνει πως η αβεβαιότητα σχετικά με την τύχη του μπορεί να παραταθεί για μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκιλάνι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ιστορία του Πακιστάν που καταδικάζεται από δικαστήριο.