Οι εντυπωσιακοί πύραυλοι που παρουσίασε η Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης την Κυριακή του Πάσχα, 15 Απριλίου, είναι ψεύτικοι, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί οι πύραυλοι ήταν ψεύτικοι», σχολίασαν σε μελέτη που δημοσίευσαν οι γερμανοί αναλυτές Markus Schiller και Robert Schmucker, επισημαίνοντας πως «παραμένει άγνωστο εάν σχεδιάστηκαν κατ’ αυτόν τον τρόπο για να μπερδέψουν ξένους αναλυτές ή εάν οι δημιουργοί τους έκαναν απλώς κακή δουλειά».

Στην έρευνά τους, οι αναλυτές καταδεικνύουν πως οι επίμαχοι πύραυλοι, που έμοιαζαν σχεδιασμένοι για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, έφεραν τμήματα που, ως συνδυασμός, καθιστούν την πτήση αδύνατη. Επιπλέον, ο κάθε πύραυλος ήταν ελαφρώς διαφορετικού μεγέθους από τους υπόλοιπους, παρά το ότι υποτίθεται πως ήταν του ίδιου τύπου, ενώ μετά βίας χωρούσαν στους εκτοξευτές που τους μετέφεραν.

Τα όπλα επιδείχτηκαν από την Πιόνγκ Γιάνγκ στον απόηχο μίας αποτυχημένης πυραυλικής εκτόξευσης, η οποία έπληξε το κύρος της κυβέρνησης Κιμ Γιόνγκ-ουν. Η Βόρεια Κορεά ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος θα έστελνε σε τροχιά έναν μετεωρολογικό δορυφόρο, ενώ η διεθνής κοινότητα αντέτεινε πως ήταν μία συγκαλυμμένη βαλλιστική δοκιμή.

Σε μία προσπάθεια να προβάλλουν μία εικόνα δύναμης έπειτα από την αποτυχία, αξιωματούχοι του απομονωμένου καθεστώτος προέβησαν σε προκλητικές δηλώσεις για τις δυνατότητες των βορειοκορεατικών όπλων.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 25 Απριλίου, ο στρατάρχης Ρι Γιόνγκ Χο, σχολίασε ότι η χώρα του είναι ικανή να κατανικήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες «με ένα χτύπημα», ενώ είχαν προηγηθεί προειδοποιήσεις ότι «ειδικές ενέργειες» των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων θα μετέτρεπαν την Σεούλ, πρωτεύουσα του Νότου, σε «στάχτη».

Εάν όμως αληθεύει η έκθεση των ευρωπαίων ειδικών, η βαλλιστική δυνατότητα της Βορείου Κορέας παραμένει αμφίβολη, υποβαθμίζοντας συνάμα τυχόν φόβους ότι το απομονωμένο κράτος μπορεί να αναπτύξει διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBMs) που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές και θα μπορούν να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: skai.gr