Το θέμα των συνοριακών ελέγχων και της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ συνεχίζει να διχάζει τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   
Το θέμα αναθεώρησης της συνθήκης Σένγκεν συζητήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης.   

Ελλάδα, Βέλγιο και Σουηδία απέρριψαν γαλλο-γερμανική πρόταση για προσωρινή άρση του καθεστώτος ελεύθερης μετακίνησης και το θέμα παραπέμφθηκε σε μελλοντικές Συνόδους.  

Η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών ότι τα κράτη μέλη χρειάζεται να έχουν μεγαλύτερο «λόγο» για τις μετακινήσεις εντός της ζώνης Σένγκεν και ζήτησαν την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα.  

Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός, Κλοντ Γκεάν, δήλωσε: «Είτε οργανωθεί η Ευρώπη, είτε όχι, μας απομένουν 11 μήνες για να αλλάξουμε μια Συνθήκη που επιτρέπει την είσοδο 400.000 παράνομων μεταναστών ετησίως και την παραμονή 2-4 εκατομμυρίων σε κοινοτικό έδαφος».  

Οι πιέσεις της Γαλλίας έρχονται στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επιζητά την επανεκλογή του.  
«Κάθε χώρα πρέπει να προστατεύσει τους πολίτες της σε ζητήματα ασφάλειας και εσωτερικής πολιτικής» είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ.  

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό η γαλλογερμανική πρόταση για επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα, με το σκεπτικό ότι η "επανεθνικοποίηση" κρίσιμων προβλημάτων που απαιτούν ευρωπαϊκές απαντήσεις δεν συμβάλει στην επίλυσή τους, αντιθέτως επιτείνει προς το χειρότερο μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση».  

Και συνεχίζει: «Το κεκτημένο της ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων στον ευρωπαϊκό χώρο είναι η σημαντικότερη και
πιο απτή για τον κάθε ευρωπαίο πολίτη κατάκτηση της ενωμένης Ευρώπης, και αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το δούμε ως θυσία στο βωμό καμιάς "εθνικής ατζέντας"».


Πηγή: in.gr