Δεκάδες χιλιάδες Σύροι διαδήλωσαν για άλλη μία Παρασκευή σε πολλές πόλεις της χώρας έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, την ώρα που η εμφύλια διαμάχη συνεχίζεται και η διεθνής κοινότητα προετοιμάζεται να αποστείλει και να αναπτύξει παρατηρητές.

Στη Χάμα, που βομβαρδιζόταν για ένα μήνα από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ, πραγματοποιήθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις, κυρίως στις συνοικίες που βομβαρδίστηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, παρά την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ. «Μόνο στη Συρία μια επιτροπή παρατηρητών βοηθά τους τυράννους», έγραφε ένα πανό, σύμφωνα με βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο ακτιβιστές.

Για την ώρα στη χώρα βρίσκονται περίπου 15 παρατηρητές του ΟΗΕ, σύμφωνα με το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου Κόφι Άναν. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αναπτυχθούν δεκάδες άλλοι για να φτάσουν συνολικά τους 300.

Την ίδια ώρα, στην επαρχία του Χαλεπιού οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά για να διαλύσουν τους διαδηλωτές και προχώρησαν σε συλλήψεις, δήλωσε στο AFP ακτιβιστής από την περιοχή.

Πηγή: in.gr