Η αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγκρεμπ (Aqmi) ανακοίνωσε πως προτίθεται να απελευθερώσει τον Βρετανό που κρατά όμηρο, αν το Λονδίνο δεχτεί να εκδώσει τον εξτρεμιστή ιμάμη Αμπού Κατάντα σε μια χώρα της επιλογής του, ανακοίνωσε το SITE, το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων. Στην ανακοίνωσή του, το Aqmi τονίζει πως θα απελευθερώσει τον Βρετανό Στίβεν Μάλκομ, που απήχθη το Νοέμβριο του 2011 στο Μαλί και έχει και νοτιοαφρικανική υπηκοότητα, αν η Βρετανία συμφωνήσει να εκδώσει τον Αμπου Κατάντα σε μια χώρα της «Αραβικής Άνοιξης» ή σε μια χώρα της επιλογής του.

Η οργάνωση προειδοποιεί την Βρετανία ότι θα «ανοίξει την πόρτα της κόλασης» για τους πολίτες της αν εκδώσει τον Κατάντα στην Ιορδανία.

Ο Μάλκομ είναι ένας από τους εννιά Ευρωπαίους-ανάμεσά τους έξι Γάλλοι- που έχουν απαχθεί από το σκέλος της αλ Κάιντα στο Μαλί και τον Νίγηρα από τον Σεπτέμβριο του 2010. Η οργάνωση έχει απειλήσει πως θα εκτελέσει τους ομήρους αν η Γαλλία και οι σύμμαχοί της επιτεθούν σε βάσεις της στο βόρειο Μαλί.

Η Aqmi έχει ανακοινώσει πως οι άλλοι όμηροι είναι από τη Σουηδία και την Ολλανδία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει το σχέδιο έκδοσης του Κατάντα στην πατρίδα του Ιορδανία, όπου έχει καταδικαστεί ερήμην για την εμπλοκή σε τρομοκρατικές υποθέσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε τον Ιανουάριο κατά της έκδοσης του Κατάντα στην Ιορδανία με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει με βασανιστήρια και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη.