Εναντίον της σκληρής λιτότητας και των περικοπών, της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και της υψηλής ανεργίας διαδηλώνουν την Πρωτομαγιά οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι με πρωταρχικό στόχο την ακύρωση, κατ' αρχάς, των νέων βίαιων μέτρων που τους απειλούν. Οι μόνοι που κατεβαίνουν με πρωταρχικό αίτημα τις μισθολογικές αυξήσεις είναι οι Γερμανοί, αίτημα που δυστυχώς... τείνει προς εξαφάνιση στις υπόλοιπη ΕΕ.  Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στην Ιταλία, ανατρέποντας την πάγια παράδοση, μεγάλο μέρος των καταστημάτων θα λειτουργήσει, με ορισμένα συνδικάτα να απαντούν ζητώντας απεργία... των καταναλωτών.

Η εξέλιξη στην Ιταλία αποδίδεται στην μείωση των εσόδων των ιδιοκτητών των διαφόρων καταστημάτων και στην γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Η τάση για ανοικτά μαγαζιά είχε διαπιστωθεί και στην πρόσφατη αργίας της 25ης Απριλίου όταν περίπου επτά στα δέκα καταστήματα στα ιστορικά κέντα των ιταλικών πόλεων, σύμφωνα με την ένωση καταστηματαρχών Confesercenti, έμειναν ανοικτά.

Οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως τα ανοικτά καταστήματα δεν βοηθούν μόνο στην τόνωση της κίνησης αλλά συμφέρουν και τους εργαζόμενους -που πληρώνονται με 30% περισσότερο.
Τα ιταλικά συνδικάτα όμως διαφωνούν: Όχι μόνο νομιμοποιείται η επισφαλής και μη μόνιμη εργασία, απαντούν, αλλά επίσης ζημιώνονται οι ιδιοκτήτες των μικρότερων καταστημάτων.

Στη Γερμανία, τα πράγματα είναι κάπως πιο... «παραδοσιακά»: Οι φετινές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς συμπίπτουν με τη συντεταγμένη συνδικαλιστική δράση πολλών γερμανικών Συνδικάτων για να αποσπάσουν μισθολογικές αυξήσεις. 

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως τα προβλήματα για τους Γερμανούς εργαζομένους έχουν λιγοστέψει: Παρά τις αυξήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, στην πράξη οι πραγματικοί μισθοί έμειναν ουσιαστικά στάσιμοι το περασμένο τρίμηνο -για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια- σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας. 

Αιτία ο υψηλότερος πληθωρισμός (2,3%), που «ροκάνισε» το κέρδος από τις αυξήσεις στις συμβάσεις. 

Τα γερμανικά συνδικάτα έχουν καλέσει σε πολυπληθείς πορείες για την Πρωτομαγιά σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Πυρετώδεις ήταν τη Δευτέρα οι προετοιμασίες της αστυνομίας για να αντιμετωπισθούν πιθανές ταραχές κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων.
Το Βερολίνο αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο των εκδηλώσεων και περίπου 7.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή παρεκτροπή των διαδηλώσεων.

Το κύμα διαδηλώσεων συνεχίζεται σε όλο τον πλάνητη. Το κίνημα Κατάληψης της Γουόλ Στριτ καλεί σε διαδηλώσεις κατά της οικονομικής ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα για την Πρωτομαγιά.

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «το Κίνημα Κατάληψης ζητά μία Ημέρα χωρίς το 99%, την 1η Μαΐου του 2012» αναφερόμενο στο σύνθημά του ότι το πλούσιο 1% κυριαρχεί επί του ανίσχυρου 99%.

Η κύρια διαδήλωσή του θα γίνει το απόγευμα, σε ώρα αιχμής, στη Νέα Υόρκη. Το κίνημα Κατάληψης έχει διοργανώσει επίσης μεγάλη διαδήλωση στη γέφυρα Golden Gate, στο Σαν Φρανσίσκο.

«Αυτή την Πρωτομαγιά θέλουμε να δούμε ογκώδεις, ισχυρές διαμαρτυρίες, που δεν θα τις έχουν ξαναδεί τα αφεντικά» ανακοίνωσε το κίνημα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται, επίσης, σε Όκλαντ, Μελβούρνη, Μπανγκόκ και Σεούλ.

Σε συγκέντρωση στο Παρίσι, η Μαρίν Λεπέν αναμένεται να πει στους ψηφοφόρους της ποιον υποψήφιο θα πρέπει να στηρίξουν στον κρίσιμο, δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, την Κυριακή.

Η Λεπέν θα ηγηθεί πορείας στο Παρίσι, προς το άγαλμα της Ζαν ντ' Αρκ, σύμβολου εθνικής ανεξαρτησίας για την Άκρα Δεξιά.

Το BBC μεταδίδει ότι το πιθανότερο είναι πως θα συμβουλεύσει τους ψηφοφόρους της να κάνουν αποχή.

Ο Νικολά Σαρκοζί θα λάβει μέρος σε διαδήλωση στην πλατεία Τροκαντερό, ενώ τα γαλλικά συνδικάτα θα κάνουν πορεία προς τη Βαστίλλη. Χαρακτήρισε την πορεία των οπαδών του παράδειγμα «πραγματικής δουλειάς».

Ο αντίπαλός του, υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ απάντησε ότι ο Σαρκοζί είναι μάλλον ο πρόεδρος της «πραγματικής ανεργίας».


Πηγή: Το Βήμα