Νέα έκκληση για διακοπή των βιαιοτήτων στη Συρία απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και κάλεσε όλες τις πλευρές να συνεργαστούν με τους παρατηρητές του ΟΗΕ.
Ο Μπαν καταδίκασε «τις βομβιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις πόλεις της Ιντλίμπ και της Δαμασκού τη Δευτέρα και στις 27 Απριλίου», καλώντας «όλες τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως την ένοπλη βία και να συνεργαστούν πλήρως με την MISNUS, την αποστολή του ΟΗΕ».

«Σημειώνοντας τη βελτίωση που παρατηρείται στις περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί οι παρατηρητές του ΟΗΕ», ο Μπαν δήλωσε «ιδιαίτερα ανήσυχος για τις πληροφορίες για τη συνέχιση της βίας».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 12 μέλη των συριακών δυνάμεων σκοτώθηκαν σήμερα σε σφοδρές μάχες με λιποτάκτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας.

Η οργάνωση ανακοίνωσε επίσης ότι ένας άμαχος σκοτώθηκε στις μάχες, κατά τις οποίες οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση βαρέων πυροβόλων και εκτόξευσαν ρουκέτες.

Εξάλλου, τουλάχιστον δέκα άμαχοι, μεταξύ τους μια εννεαμελής οικογένεια, έχασαν τη ζωή τους το πρωί κατά τους βομβαρδισμούς των συριακών δυνάμεων σε ένα χωριό κοντά στην πόλη Ζισρ αλ-Σουγούρ της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως μεταξύ των νεκρών της εννεαμελούς οικογένειας είναι δύο παιδιά και τέσσερις γυναίκες. Η οικογένεια σκοτώθηκε όταν βλήμα όλμου έπληξε το σπίτι της. Πολλοί είναι και οι τραυματίες, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Χθες, τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία, εκ των οποίων περισσότεροι από 20 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις στην πόλη Ιντλίμπ.

Δύο από τους παρατηρητές που έχει στείλει ο ΟΗΕ για την επίβλεψη της κατάπαυσης του πυρός η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 12 Απριλίου και παραβιάζεται σε σταθερή βάση, έχουν σταθμεύσει στην Ιντλίμπ.

Συνολικά 30 μέλη της αποστολής του ΟΗΕ, η οποία προβλέπεται από το σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αναν, είναι στη Συρία, εκ των οποίων έξι στη Ντεράα (νότια), στη Χάμα και στη Χομς (κεντρικά). Οι άλλοι 22 έχουν τη βάση τους στη Δαμασκό απ' όπου συνεχίζουν τις περιοδείες και τις συναντήσεις τους στη χώρα.
TAGS