Σε ένα ντιμπέιτ το οποίο πολύ πιθανό να κρίνει τον νικητή στις γαλλικές εκλογές της Κυριακής, προσήλθαν το βράδυ της Τετάρτης ο Νικολά Σαρκοζί και ο Φρανσουά Ολάντ. Σκληρή σύγκρουση στο θέμα της οικονομίας, με αναφορές και στην Ελλάδα.
Το κρίσιμο ντιμπέιτ ξεκίνησε με το θέμα εθνικής «συσπείρωσης» και καθένας από τους δύο υποψηφίους υποστήριξε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί συσπείρωση όλων των Γάλλων.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της συσπείρωσης. Οι Γάλλοι έχουν εναντιωθεί ο ένας στον άλλον, έχουν διαιρεθεί, θέλω να τους επανενώσω», τόνισε ο Ολάντ ενώ ο Σαρκοζί απάντησε: «Εγώ έχω ένα πειστήριο για το πνεύμα αυτής της συσπείρωσης: Δεν υπήρξε ούτε μία βιαιότητα κατά τη διάρκεια της πενταετίας μου».

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης, με τον σοσιαλιστή υποψήφιο να κατηγορεί τον Σαρκοζί ότι ήταν υπεύθυνος για την αύξηση της ανεργίας, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τη Γερμανία.

«Η ανεργία μας αυξήθηκε, η ανταγωνιστικότητά μας υποβαθμίσθηκε και η Γερμανία τα καταφέρνει καλύτερα από εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, με τον Σαρκοζί να απαντά ότι  η Γερμανία εφάρμοσε την αντίθετη πολιτική από αυτή που προτείνει ο υποψήφιος των σοσιαλιστών.

«Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας ή της Ισπανίας» είπε ο Σαρκοζί, ενώ κατηγόρησε τον Ολάντ για «ψεύδη και ανακρίβειες», που αρνήθηκε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε ύφεση.

«Είναι ψέμα! Και ποιός είναι ο ψεύτης εδώ;» είπε χαρακτηριστικά. «Είναι τρομερό να έχεις στην καρδιά σου συνέχεια αυτή τη λέξη, το ψέμα» αντέτεινε ο Ολάντ, προτρέποντας τον γάλλο πρόεδρο να μην ρίξουν το επίπεδο της συζήτησης.

«Εγώ προστατεύω τα τέκνα της Δημοκρατίας, εσείς τους προνομιούχους» είπε στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος, κατηγορώντας τον γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει την εφαρμογή «φοροελαφρύνσεων» στους πλούσιους. «Ψεύδεστε!» απάντησε και πάλι ο Σαρκοζί με τον Ολάντ να απαντά: «Δεν μπορείτε να παραθέσετε ένα λογικό επιχείρημα, χωρίς να γίνετε εριστικός».