Σε ένα ντιμπέιτ το οποίο πολύ πιθανό να κρίνει την πρωτιά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, προσήλθαν την Τετάρτη ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Ολάντ και ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Σκληρή σύγκρουση στο θέμα της οικονομίας. «Αρνητικό παράδειγμα» χαρακτήρισε ο Σαρκοζί την Ελλάδα.   
Το κρίσιμο ντιμπέιτ, το οποίο κράτησε δυόμιση ώρες, ξεκίνησε με το θέμα εθνικής «συσπείρωσης» και καθένας από τους δύο υποψηφίους υποστήριξε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί συσπείρωση όλων των Γάλλων. «Θέλω να είμαι ο πρόεδρος της συσπείρωσης. Οι Γάλλοι έχουν εναντιωθεί ο ένας στον άλλον, έχουν διαιρεθεί, θέλω να τους επανενώσω», τόνισε ο Ολάντ ενώ ο Σαρκοζί απάντησε: «Εγώ έχω ένα πειστήριο για το πνεύμα αυτής της συσπείρωσης: Δεν υπήρξε ούτε μία βιαιότητα κατά τη διάρκεια της πενταετίας μου».

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της οικονομικής κατάστασης, με τον σοσιαλιστή υποψήφιο να κατηγορεί τον Σαρκοζί ότι ήταν υπεύθυνος για την αύξηση της ανεργίας, κάνοντας μάλιστα σύγκριση με τη Γερμανία.

«Η ανεργία μας αυξήθηκε, η ανταγωνιστικότητά μας υποβαθμίσθηκε και η Γερμανία τα καταφέρνει καλύτερα από εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ολάντ, με τον Σαρκοζί να απαντά ότι  η Γερμανία εφάρμοσε την αντίθετη πολιτική από αυτή που προτείνει ο υποψήφιος των σοσιαλιστών.

«Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Γερμανίας και όχι της Ελλάδας ή της Ισπανίας» είπε ο Σαρκοζί, ενώ κατηγόρησε τον Ολάντ για «ψεύδη και ανακρίβειες», που αρνήθηκε ότι η Γαλλία βρίσκεται σε ύφεση.

«Εγώ προστατεύω τα τέκνα της Δημοκρατίας, εσείς τους προνομιούχους» είπε στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος, κατηγορώντας τον γάλλο πρόεδρο ότι επιδιώκει την εφαρμογή «φοροελαφρύνσεων» στους πλούσιους. «Ψεύδεστε!» απάντησε και πάλι ο Σαρκοζί με τον Ολάντ να απαντά: «Δεν μπορείτε να παραθέσετε ένα λογικό επιχείρημα, χωρίς να γίνετε εριστικός».  
Σκληρή ήταν η σύγκρουση και στο θέμα της κρίσης στην ευρωζώνη.  

«Εάν είμαι ο επόμενος πρόεδρος » δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, «το καθήκον μου θα είναι να δώσω νέο προσανατολισμό στην Ευρώπη» με τον Νικολά Σαρκοζί να υπερασπίζεται τη δράση του για τη λύση της κρίσης του ευρώ.

«Ξεχνάτε ότι ήταν παγκόσμια κρίση και δεν ήταν εύκολο», είπε ο Νικολά Σαρκοζί , και συμπλήρωσε ότι «αποτρέψαμε την εξαφάνιση της Ελλάδας, δεν ήταν εύκολο, αποτρέψαμε την κατάρρευση του ευρώ χάρη στην τεράστια προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας».

Ταυτόχρονα, ο κ. Ολάντ υποστήριξε πως «στην Ελλάδα, όπου κυβερνούσαν οι πολιτικοί φίλοι σας, ο κύριος Παπανδρέου μείωσε τους μισθούς κατά 21%». Ο κ. Ολάντ απάντησε άμεσα πως «ο κύριος Παπανδρέου διαδέχθηκε μια συντηρητική κυβέρνηση, που είχε διαλύσει πλήρως την οικονομία της Ελλάδας».

«Η Ευρώπη δεν τα κατάφερε » ανταπάντησε ο Ολάντ, και συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία πιθανή αναβίωση της κρίσης με μια γενικευμένη λιτότητα και αυτό δεν το θέλω».  

Στην συνέχεια ο Ολάντ είπε ότι «το γεγονός ότι σήμερα το σύνολο της κοινής γνώμης καθώς και κυβερνήσεις παρακολουθούν με προσοχή αυτήν την εκλογή, είναι γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει ξεπεράσει, δεν αφορά αποκλειστικά τη Γαλλία, περιμένουν να δουν εάν ο νέος πρόεδρος θα έχει την ικανότητα να μετακινήσει τη Γερμανία από τις θέσεις της».

Επανέλαβε τη θέλησή του να ζητήσει «την επαναδιαπραγμάτευση» του δημοσιονομικού Σύμφωνου, ώστε «να ενταχθεί η διάσταση της ανάπτυξης» και αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά σημεία της πρότασής του με τα οποία ζητά : Τη δημιουργία ευροομολόγων, μεγαλύτερες δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μπορεί να βοηθά κατ'ευθείαν τις χώρες που έχουν ανάγκη, αξιοποίηση των διαρθρωτικών Ταμείων και φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Οι  δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους και στο θέμα του μεταναστευτικού, με τον Ολάντ να σημειώνει ότι επιδίωξη του όταν γίνει πρόεδρος είναι να ελέγξει τον αριθμό των οικονομικών μεταναστών που έρχονται στη Γαλλία.

Ο Σαρκοζί
κράτησε πιο σκληρή στάση λέγοντας  (μετά την αναγκαία υπενθύμιση ότι η Γαλλία είναι μία ανοιχτή χώρα) ότι θα περιορίσει στο μισό τη νόμιμη μετανάστευση, ενώ επανέλαβε ότι η Γαλλία θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη Σένγκεν αν μέσα σε ένα χρόνο δεν γίνουν αυστηρότεροι οι έλεγχοι στα σύνορα της Ένωσης.

Τα αποτελέσματα του ντιμπέιτ στον γαλλικό Τύπο


Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, είναι 50-50. Ο Φρ.Ολάντ φάνηκε πολύ πιο μαχητικός από ότι αναμενόταν, ενώ το χθεσινό ντιμπέιτ ήταν για τον Νικολά Σαρκοζί το αποκορύφωμα μιας -κατά τα άλλα θεωρούμενης- αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, το ντιμπέιτ υπήρξε η πιο άγρια αντιπαράθεση των τελευταίων 30 ετών στην ιστορία των τηλεοπτικών τηλεμαχιών υποψηφίων προέδρων.


Οι επικριτές του κατηγορούν τον Φρανσουά Ολάντ ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικός. Αν και στο χθεσινό ντιμπέιτ η στάση του σώματός του ήταν πιο χαλαρή από εκείνη του Νικολά Σαρκοζί, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος άσκησε δριμεία κριτική στον Γάλλο πρόεδρο, ιδιαίτερα για την οικονομική κατάσταση της χώρας και για την απώλεια του τριπλού Α.


Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι επειδή πολλοί θεωρούσαν ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στις επικοινωνιακές ικανότητες του Γάλλου προέδρου, κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις.


«Δεν επέτρεπε στον Νικολά Σαρκοζί να τελειώσει τις φράσεις του, του ασκούσε επίθεση, τον αποκαλούσε ψεύτη» λέει ο Μαρκ Πέρελμαν, πολιτικός συντάκτης του France 24. 


«Ο Φρανσουά Ολάντ ήθελε να εξασφαλίσει ότι δεν θα φαίνεται ότι αμύνεται και να δείξει ότι μπορεί και αυτός να ρίξει μια δυο "μπουνιές" στον Νικολά Σαρκοζί» προσθέτει.


Αλλά και ο -πιο έμπειρος σε τηλεμαχίες- Νικολά Σαρκοζί απέσπασε αρκετά οφέλη από το ντιμπέιτ της Τετάρτης. Αντί να αμυνθεί στις επιθέσεις του Φρανσουά Ολάντ, πέρασε στην αντεπίθεση. Είπε ότι άδικα τον κατηγορούν για τα οικονομικά προβλήματα της Γαλλίας και επέμεινε ότι δεν είναι «ο μοναδικός φταίχτης».


Αναλυτές εκτιμούν ότι κατάφερε να προκαλέσει θετικές εντυπώσεις μετά από μία κακή προεκλογική εκστρατεία.

Με τον Φρ.Ολάντ να του επιτίθεται για τα πεπραγμένα του, ο Νικολά Σαρκοζί κατάφερε να επικεντρώσει το ντιμπέιτ στα αγαπημένα του θέματα.

Ο Σαρκοζί απάντησε σε πολύ υψηλούς στην κατηγορία του Ολάντ ότι μειώνει τους φόρους για τους πλούσιους κατηγορώντας ευθέως τον αντίπαλό του ως ψεύτη. «Θέλετε λιγότερους πλούσιους, θέλω λιγότερους φτωχούς», επισήμανε ο πρόεδρος σε άλλο σημείο.


Διχασμένοι εμφανίζονται και οι ψηφοφόροι. Σε ψηφοφορία της εφημερίδας Le Parisien για το ποιος ήταν ο πιο πειστικός από τους δύο υποψηφίους, ο Φρανσουά Ολάντ συγκεντρώνει ποσοστό 48,6%, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί 51,4%.


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Φρ.Ολάντ διατηρεί άνετο προβάδισμα (της τάξεως των επτά μονάδων). Στον πρώτο γύρο ο Φρ.Ολάντ συγκέντρωσε 28,6%, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ήρθε δεύτερος με 27,8%.