Το ΝΑΤΟ διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία με τη ρωσική πλευρά για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, δήλωσε ο γγ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει χρόνος, δεδομένου ότι καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί πριν τη Σύνοδο στο Σικάγο, στα τέλη Μαΐου.

Το ζήτημα της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας αποτελεί ένα από τα πλέον ευαίσθητα ζητήματα στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, και όπως φαίνεται οι όποιες τελικές αποφάσεις θα χρειαστεί να περιμένουν την αλλαγή σκυτάλης στο Κρεμλίνο, αλλά και τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας-ΗΠΑ έχουν φθάσει σε αδιέξοδο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί να δώσουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το σύστημα δεν πρόκειται να στοχεύσει τη στρατηγική άμυνα της Ρωσίας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Κάμερον-Ράσμουσεν στη βρετανική πρωτεύουσα, η Μόσχα εξέδωσε ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για «προληπτική δράση»  αν τελικά προχωρήσουν τα αμερικανικά σχέδια.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να είναι επιχειρησιακά έτοιμη η ασπίδα έως το 2020, επιχειρηματολογώντας ότι είναι είναι απαραίτητη για την προστασία της Κεντρικής Ευρώπης από ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα από χώρες όπως το Ιράν.

Ωστόσο, η Ρωσία υποστηρίζει ότι το σύστημα μπορεί να αποτελέσει απειλή για το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Πηγή: in.gr
TAGS